Градусите скачат до 40 още преди идването на астрономическото лято, съботата е първият ден с оранжев код заради горещините, в неделя на места се очакват и валежи с гръмотевици и възможни градушки

След хладните и дъждовни пролетни дни температурите започнаха да се повишават и още преди началото на астрономическото лято, което пристига в ранните часове на 21 юни, надхвърлиха 30 градуса.

С прогноза за максимални стойности в събота до 38-40 градуса синоптиците от БАН обявиха оранжев код за опасно високи температури в 11 области на страната: Благоевград, Пловдив, Плевен, Ловеч, Търговище, Русе, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Сливен и Хасково.

В останалата част от страната: областите Кюстендил, Перник, София-град, София-област, Видин, Монтана, Враца, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна и Бургас е в сила жълт код за високи температури - до 35-38 градуса.

Виж още: Съвети за справяне с жегите

По Черноморието времето в събота е предимно слънчево, със слаб югоизточен вятър и максимални температури между 26 и 29 градуса. Температурата на морската вода е 18-22 градуса, а вълнението на морето - 1-2 бала.

Над планините също се очаква да е слънчево и топло, а по високите части да духа умерен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра може да стигне около 29 градуса, а на 2000 метра - около 23 градуса.

Вечерта и през нощта срещу неделя на отделни места в Северозападна България се очаква да превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици. Възможни са и градушки, прогнозира дежурната синоптичка от НИМХ при БАН Анна Дякова.

В последния ден от седмицата прогнозата е за предимно слънчево и горещо време, но дневните температури в Северна България да се понижат с 2-3 градуса.

Предупреждението за оранжев код и опасни температури в 11 области обаче се запазва.

Около и след обяд, главно в Северозападна България, ще се развива купесто-дъждовна облачност, а на отделни места ще има и краткотрайни валежи с гръмотевици, като са възможни и градушки.

Виж още: Най-важните правила за безопасност при гръмотевична буря

Максималните температури в по-голямата част от страната ще са между 33 и 38 градуса, на места в Южна България отново до около 40.

В началото на следващата седмица времето ще се задържи предимно слънчево, като ще има временни увеличения на облачността, но вероятността за валежи е малка. Температурите ще останат без съществена промяна. Атмосферното налягане слабо ще се понижи, ще е близко до средното за юни.

Виж още: Музика за лятно време

Източник: Нова телевизия, агенция "Фокус"