По-рядко сега се среща загубата на обоняние и вкус, обобщават от ВМА относно особеностите на Делта варианта в настъпващата четвърта вълна на пандемията у нас

Четвъртата COVID-вълна заразява цели семейства, алармират от Военномедицинска академия (ВМА) на фона на растяща тенденция както в броя на заразените с новия коронавирус, така и на хоспитализираните пациенти.

Според наблюденията на лекарите там и преди, и сега инфекцията протича по-тежко при възрастните хора, като 90-95% от приетите за болнично лечение при нас са възрастни хора, коментират специалистите от Катедрата по инфекциозни болести.

При амбулаторната им практика обаче пациентите определено са по-млади, на възраст между 20 и 40 години.

В сравнение с предходните три вълни се наблюдават и някои различния по отношение на симптоматиката, се казва още в материала, публикуван във "Фейсбук" страницата на ВМА.

Един от основните симптоми е много висока температура, до 40 градуса, която персистира дълго време и не се влияе от антипиретици. Често срещана е и кашлица, свързана и със задух. Наблюдават се и познатите изменения, които предизвикваше предишния, т.нар. "британски", щам на коронавируса.

По-рядко сега се среща загубата на обоняние и вкус.

Няма нищо общо с първия вариант, който беше от Ухан, където основният признак бяха именно загубата на обоняние и вкус, подчертават специалистите. В момента едва 5-10% от пациентите съобщават за подобни симптоми, които обаче много бързо отшумяват.

От хоспитализираните във ВМА случаи се прави обобщение, че до болница пациентите стигат на шести-седми ден от положителния тест, каквато тенденция се наблюдаваше и преди, изтъкват от ВМА. Всичко обаче зависи от индивидуалната имунна система, като при някои хора усложненията настъпват и по-рано - от 24 до 48 часа.

Имало и положителни случаи при имунизирани, без оглед на това от какъв вид е била приложената ваксина. Определено при тях не се налага да бъдат хоспитализирани, тъй като заболяването протича много по-леко и в никакъв случай не се стига до дихателна недостатъчност, казват още инфекционистите - и напомнят, че сега е моментът хората да се защитят, като се ваксинират, особено страдащите от онкологични заболявания, диабет и др., при които опасността от тежко протичане е най-голяма.

Спазването на мерките остава важен момент при ограничаване разпространението на вируса, а ключовата роля се пада на личната отговорност, напомнят още от ВМА.

Обобщените данни за страната ни след понеделник, 23 август, показват, че само през последната седмица жертвите на COVID-19 са надхвърлили 130 души, от които 57 - през последните 24 часа, на възраст от 28 до 94 години.

Във вторник бяха отчетени 1891 новодиагностицирани от направени общо 29 529 теста, 2702 души с коронавирус са в болница, а 223-ма се намират в интензивно отделение. Същевременно за денонощието са поставени под 10 хил. дози от ваксините срещу COVID-19.

Наред с високата температура, пациентите страдат най-вече от главоболие, хрема и дразнене в гърлото, информира "Дойче веле" в края на юли, изтъквайки колко важно е и при най-безобидните симптоми на настинка да се направи тест.

Според тяхното обобщение вариантът Делта, произлизащ от Индия, се разпространява по-бързо от всяка друга разновидност на коронавируса, като един инфектиран е в състояние да зарази средно шест-седем души, ако те нямат имунизационна защита.

С други думи, опасността от зараза с Делта е двойно по-висока, отколкото при първоначалния вариант на вируса. Същевременно британски проучвания показват, че Делта се понася с 40-60% по-леко от също толкова агресивната мутация Алфа, дошла от Великобритания.

В най-общ план се говори за четири основни варианта на коронавируса, наречени с първите четири букви от гръцката азбука. Вариантът Алфа (B1.1.7) първо бе установен във Великобритания, Бета (B.1.351) - в Южна Африка, Гама - в Бразилия (P.1.).

Мутацията Делта (B.1.617.2) бе регистрирана за първи път през пролетта на тази година в Индия, където се разпространи масово. От института "Роберт Кох" прогнозират тя да измести изцяло доминиращия досега вариант Алфа.

А от Индия вече пристигат сведения за нов вариант на коронавируса, наречен Делта плюс. Той притежавал допълнителна мутация, която го прави още по-агресивен...

Източник: ВМА, coronavirus.bg, Българската редакция на "Дойче веле"