Нови противоепидемични мерки против разпространението на новия коронавирус, но и премахване на ограниченията в полза на ваксинираните и преболедувалите, се въвеждат още от този петък, 20 август

Още противоепидемични мерки срещу COVID-19 се въвеждат още от този петък, 20 август, със заповед на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Часове по-рано той предупреди, че след седмица се очаква почти цялата страна да навлезе в оранжевата зона по заболяемост от коронавирусната инфекция, което, съгласно приетия Национален оперативен план за справяне с пандемията, изисква допълнителни ограничения.

По думите му мерките следва да се отнасят към събитията на закрито, при които има струпване на много хора на едно място, тъй като според регионалните здравни инспекции основният източник на заразяване са масови събирания, вкл. със семеен характер. В обектите, при посещението на които рискът от заразяване с COVID-19 е най-висок, пък се налага да бъде ограничен допустимият за работа капацитет.

Необходимо да се предприемат и мерки на регионално ниво, подчерта още министърът в интервюто си пред сутрешния блок на Би Ти Ви и апелира кметовете на общините да засилят контрола по спазването на противоепидемичните мерки в градския и междуселищния транспорт.

Именно това цели разпореждането му ръководителите на всички администрации да организират работния процес в съответната организация, като установят работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7,30 и 10 ч.

Освен това всички работодатели и органи по назначаване следва да организират (когато е възможно) работния процес в дистанционна форма, допускайки присъствена работа на най-много 50% от служителите.

Така значително ще бъде намалено струпването на хора в градския и междуградския транспорт в цялата страна, ще се улеснени спазването на противоепидемичните мерки и осъществяването на ефективен здравен контрол, аргументира се в заповедта си здравният министър.

Съгласно новата му разпоредба обаче въведеното ограничаване до 50% от капацитета на обекти и мероприятия, може да не се прилага, ако 100% от персонала е ваксиниран или преболедувал COVID-19, удостоверено със съответния документ. Третият вариант е отрицателен резултат от PCR тест, който трябва да е направен до 72 часа преди влизане в обекта или началото на мероприятието. 

Мероприятията и обектите, до които тази заповед се отнася, са:

- конгресно-конферентни прояви, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени прояви в присъствена форма;

-  културни и развлекателни мероприятия: фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикалното изкуство);

-  спортни състезания с публика;

-  фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове;

-  детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца;

-  заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, игралните зали и казината.

Експертите и ръководството на Министерството на здравеопазването са разтревожени най-вече от скоростта, с която вирусът се разпространява, както и от бързото нарастване на броя хоспитализирани.

В четвъртък, 19 август, настанените в болница с доказана коронавирусна инфекция надхвърлиха 2000 души (близо 1/10 от активните случаи).

Диагностицираните с COVID-19 за предходното денонощието бяха 1387 от направени общо 20 072 теста. Най-много новозаразени има в София (255), Пловдив (165), Бургас (117), Варна (110), Пазарджик (76), Велико Търново (72) и Стара Загора (71).

Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 437 327, от които 13 600 са про медицински служители. 

Починалите с потвърден COVID-19 са 18 411, като само в сряда смъртните случаи са били 16, на възраст от 61 до 86 години, предимно със сърдечни заболявания и диабет.

Според доклад на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) най-засегнати от новата вълна като численост ще бъдат младите и неваксинираните хора, но по-тежко се очаква болестта да протича при възрастните и хронично болните граждани.

Ефективното управление на епидемията ще зависи от спазването на въведените противоепидемични мерки и от контрола по тяхното прилагане, в това число от засиления контрол по отношение пристигащите от чужбина лица, посочи директорката на НЦЗПБ проф. Ива Христова.