Психологическите травми, нанесени върху децата в Сирия, са една от най-големите злини на войната. Там десетки хиляди деца на 5-6 години да смятат за нормално да бъдат гладни, да се крият и да ги бомбардират

Започналата вече преди около шест години война в Сирия оставя своите брутални отпечатъци. Един от най-пострадалите градове е Алепо, където все още се водят боеве между армията на режима на Башар Асад и опозицията. Градът е подложен на постоянни бомбандировки и обсада - не се допускат хранителни и хуманитарни пратки, а хората вътре са принудени да гладуват или да се хранят с плевели. 

От това страдат най-много децата. Дори като оставим настрана броят на загиналите деца, тези, които оцеляват, получават сериозни психологически травми. 

"Всички деца в Алепо страдат. Всички са травматизирани. Никога не съм виждал толкова драматична ситуация като тази, в която живеят децата на Алепо", заявява Радослав Ржехак, ръководител на Детския фонд на обединените нации УНИЦЕФ, цитиран от АФП. 

По негови думи десетки хиляди деца навлизат в съзнателния си живот сред един от най-кървавите етапи на войната в Сирия, която навлиза в шестата си година. Според Ржехак, който от 15 години работи за УНИЦЕД, около половин милион деца в Алепо имат нужда от психо-социална подкрепа, а 100 хил. от тях се нуждаят от специална грижа.

Виж още: В Сирия вече няма деца, само малки възрастни

Според него първите оценки на психо-социалното развитие на децата, дошли от източната част на Алепо показват, че те са загубили инстинкта си за самосъхранение. Всичко, което познават тези, които са на 5 или 6 години, родени когато войната вече е била започнала, са война и бомбардировки, подчертава той.

"Те смятат, че е нормално да те бомбардират, да трябва да бягаш, да си гладен, да се криеш в бункерите. За тях това не е опасно. Това е ежедневие", отбелязва Ржехак.

По негови думи, когато стане експлозия, децата не реагират. "Още по-тежко, когато има експлозия и ти подскочиш, те се присмиват". 

Виж още: Поне 20 години са нужни за възстановяване на Сирия

Травматизирани са и децата от зоната в Алепо под контрола на режима. Те са виждали свои съученици и приятели убити от ракетите, които са засегнали училищата им. Училището, "което трябва да бъде най-сигурното място за децата, става място на смъртта", подчертава служителят от ООН. 

Войната засяга и възможността на родителите да се грижат за децата си, защото те самите са изпитали травмите.

Източник: АФП, "Дейли мейл"