Пет години след началото на войната само материалните щети по инфраструктурата стигат 200 млрд. долара

Разрушенията от войната в Сирия са върнали страната с цели десетилетия назад в развитието на социално-икономическия и човешкия си потенциал, твърди доклад на Международния валутен фонд (МВФ), като от МВФ са категорични, че възстановяването на страната ще отнеме поне 20 години.

Според доклада брутният вътрешен продукт (БВП) на Сирия сега е двойно по-малък в сравнение с периода преди войната. През 2010 г. той е бил 104 млрд. щатски долара, а след пет години на война той е спаднал с 57% до 63,7 млрд. долара.

В момента инфлацията в Сирия е над 300%, националната валута е обезценена, а държавният дълг е скочил два пъти. Международните резерви са изчерпани.

Виж още: В Сирия вече няма деца, само малки възрастни

Авторите на доклада предупреждават, че възстановяването на разрушената инфраструктура ще е колосална задача и ще струва между 100 и 200 млрд. долара. С ескалирането на конфликта през втората половина на 2015 г. разходите могат да са дори по-големи.

Междувременно сирийският народ изнемогва и е пред хуманитарна катастрофа. Населението, което през 2010 г. е наброявало около 22,1 млн. души, е намаляло с най-малко 20%. По данни на ООН при бойните действия са убити над 250 хил. души, а повече от 800 хил. са били ранени. Неправителствени организации обаче отбелязват, че ООН не е обновявала статистиката си за жертвите на конфликта от повече от година. По техни изчисления жертвите на конфликта са не по-малко от 470 хил. души.

Виж още: Къде по света ще бушуват конфликти през 2016 г.

Към февруари избягалите в съседни Ирак, Йордания, Ливан и Турция сирийци са били около 4,7 млн., а към края на 2015 г. убежище в Европейския съюз убежище са поискали близо 900 хил. сирийци.

Вътрешните бежанци в Сирия се изчисляват на около 7,6 млн. души, но тези данни са много занижени, той като не всички се регистрират като бежанци. Милиони хора са без работа и водят мизерно съществуване, посочва МВФ.

На фона на всичко това възраждането на човешкия и социалния капитал на Сирия ще отнеме много време и усилия.

Източник: Би Би Си