След остра критика от Цветанов проектът, лансиран от вътрешния министър Бъчварова, падна още на парламентарната комисия по вътрешна сигурност

Реформа в МВР няма да има дори и в олекотения вариант, предлаган от вътрешния министър Румяна Бъчварова. Това стана ясно, след като депутатите в парламентарната комисия по вътрешна сигурност отхвърлиха промените още преди първо четене, пише в. "Сега".

В предложения законопроект имаше заложени рестрикции предимно за бъдещите полицаи. Все още не е ясно каква е съдбата на закона и на промените, свързани със съкращаване на бюджетам които министър Бъчварова иска да въведе. 

Предлаганите промени

Промените в Закона за МВР предвиждаха служителите в МВР да са 3 категории - по Закона за МВР, по Закона за държавния служител и на трудов договор. Сегашните полицаи трябваше да запазят привилегиите си от до 20 заплати при напускане, но щяха да изгубят 5 дни от отпуска си. Бъдещите полицаи щяха да получават при напускане само до 12 заплати. 

Администрацията на МВР трябваше да бъде преназначена по Закона за държавния служител, но да се пенсионира по сегашния ред, т.е. с до 20 заплати накуп. Всички бъдещи служители обаче трябваше да получават не повече от 12 брутни възнаграждения в края на кариерата си. Служителите, които щяха да бъдат преназначени по Кодекса на труда, трябваше да вземат до 6 заплати при напускане. Бъчварова твърдеше, че с тази реформа и с изнасянето на услугите на МВР в държавно предприятие ще икономисва по 65 млн. лв. годишно. 

Промените предизвикаха сериозни протести сред полицаите, като дори в по-мекия им вариант, предлаган сега от Бъчварова, не удовлетворява служителите на МВР, които отново заплашиха с масови протести.

Бламиране на министъра и вътрешни игри

Депутатите от вътрешната комисия обаче, също както и полицейските синдикати, не проявиха разбиране към идеите. Проектът беше отхвърлен с три гласа "против", 7 въздържали се и само 6 гласа "за", като 5-има от тях бяха от ГЕРБ. 

Самата тя заяви, че изтегля законопроекта, но няма да подава оставка. Председателят на комисията и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че все пак ще бъде направен опит законът да мине на първо четене в зала. 

Именно Цветанов обаче беше най-големият критик закона, въпреки че накрая гласува "за". Това не е първият път, когато инициатива на Бъчварова претърпява спънка, след като Цветанов се е изказал против. Така например по негова инициатива например бе отхвърлен електронният чип в личната карта

Въпреки всичко, след всеки сблъсък между двамата премиерът Бойко Борисов и шефът на ПГ на ГЕРБ Цветанов се появяват публично и обявяват, че изцяло подкрепят Бъчварова. 

Според вътрешния министър промените не са били приети по политически причини и поради неразбиране на депутатите. "Много е трудно да разбереш един нов подход, когато се предлага. Когато си свикнал да работиш по един начин, е много трудно да приемеш нов подход", каза Бъчварова и добави, че "не всеки разбира от квантова физика".

Преди това Цветанов разби законопроекта по почти всички точки, като ясно показа, че законопроектът не покрива очакванията и не кореспондира с първоначално заявените намерения в сектор "Сигурност" от ГЕРБ. По негови думи проблемът е, че "няма реална комуникация между МВР и вътрешната комисия". 

"Аз до ден днешен не знам кой е предложил този законопроект. Не смятам, че сте успели да вникнете в дълбочина", коментира още той. Бъчварова го изслуша учтиво, а на излизане обясни, че тя е участвала в писането на закона и че тази реформа е дело на ГЕРБ отпреди тя да оглави МВР.

Източник: в. "Сега"