Най-лошият ѝ страничен ефект е липсата на концентрация

Случвало ли ви се е да изпадате в депресия, щом се върнете от отпуска и трябва да започнете отново работния цикъл? Всъщност се оказва, че това е нещо нормално.

Следваканционната депресия трае между пет и 10 дни. Това показва психологическо проучване, цитирано от британския таблоид "Дейли мейл".

Следваканционната депресия се изразява в отпуснатост и вялост и най-вече липса на концентрация, което, според общото мнение на 2000 анкетирани британци, е най-лошият страничен ефект от връщането на работа след отпуска.

Да възвърнете обичайното си ниво на работа отнема средно около пет дни, въпреки че 1/10 от анкетираните признават, че се нуждаят от поне 10 дни, за да превключат отново към работен режим.

Виж още: Хамбургерите ни депресират

От анкетираните британци почти 1/5 не успяват да се съсредоточат достатъчно, 16% изпускат срокове, а един на всеки шестима си признава, че просто отбива номера и прекарва повече време в социалните мрежи, отколкото в труд.

Едно от решенията за справяне със следваканционната депресия очевидно е храната. Голяма част от анкетираните са заявили, че прибягват до задоволяване на гастрономическите си потребности, за да се преборят със депресия след отпуска. Близо 3/4 признават, че нездравословната храна подобрява настроението им, а само 1/4 се опитват да се хранят здравословно.

Виж още: Разходка срещу депресия