Синият цвят, излъчван от екрана на смартфоните, изостря чувството ни за глад

Това е изводът, до който достигнаха група учени от Северозападния университет в Чикаго. Изследователите уточняват, че подобен ефект се наблюдава особено силно през нощта, когато мнозина решават да проверят устройствата си преди лягане, пише Novinar.bg.

Изследването показало, че чувството за глад възниква 15 минути след въздействието на синия цвят и ефектът продължава повече от два часа. Мисълта за храна ни връхлита, дори да сме хапнали обилно малко преди това.

Достатъчни са три часа със смартфон в ръка в рамките на вечерта и гладът ни връхлита - кръвната захар рязко се понижава, разказва изследователят Иви Ченг. Затова той препоръчва преди лягане да забравим за досадния навик да си проверяваме "Фейсбука" ипощата.

Виж още: Най-продаваният смартфон в света е...

Подобна теза косвено намери подкрепа и в скорошно изследване на учени от университета в Хардфордшир, които установили, че благодарение на различните технически джаджи и играчки все повече британци не могат да спят нормално. Оказало се, че за 12 месеца броят на страдащите от безсъние е нараснал с 50%. Болшинството от тях се отправят именно към хладилника.

Аргументите за вредата от мобилните устройства нарастват с всеки изминал ден. Наскоро учени потвърдиха колко опасни са смартфоните за очите. Ярките цветове и двуизмерните изображения (човешкото око е привикнало да различава триизмерни обекти) буквално съсипват зрението ни. В опита си да се приспособи към този тип светлина окото понася много негативни последици.

Виж още: 7 начина да предпазим информацията в смартфона си