Със спортните си обувки за "Пума" певицата стана първата жена, печелила отличието в 30-годишната му история

Риана и спортните й обувки от серията Creeper спечелиха наградата "Обувка на годината" - поредното постижение в актива на 28-годишната попзвезда, която вече е и утвърдена модна дизайнерка.

Отличието й бе оповестено в края на ноември на браншовите отличия Footwear News Achievement Awards, известни като "Оскарите за обувки". Миналогодишният носител също беше дизайнер, дошъл от музикалния бранш - рапърът Кание Уест с маратонките Yeezy Boost.

Тя представи за първи път модела за "Пума" Creeper миналата есен, а според специализираното издание "Футуеър нюз" компанията производител на спортни стоки е постигнала 16,4% ръст в продажбите за миналото тримесечие именно благодарение на нейния принос.

Това значи много за мен и ме кара да се гордея, че съм жена, млада жена от Барбадос, каза Рири в деня, когато родината й чества половин век от своята независимост. Певицата посвети приза на младите хора по улиците, които я вдъхновяват със своята индивидуалност.

Първият си модел спортна обувка - черно-бяла, в стила на нюйоркския пънк-рок, - тя демонстрира лично във фотосесия с музикалния продуцент Травис Скот. Нейната PUMA Creeper е версия на култовите велурени PUMA Suede, популярни през 70-те и 80-те, към които сега е добавена платформа.

Заедно с "Пума" тя разработва и линията спортно облекло "Фенти". Първата й цяла колекция, пусната през септември, отразява традициите и съвременната улична култура на Япония.

За следващия моден сезон, пролет-лято 2017, вдъхновение й носят Франция през XVIII в., при управлението на Луи XVI, по-конкретно Мария Антоанета и двореца "Версай" - но отново в смесица с уличния стил.

Комбинацията на спортно облекло с царствен оттенък беше предизвикателство, коментира попзвездата, която дефилира лично в ревюто си на модната седмица в Париж в края на септември.

Източник: "Венити феър"