В своето годишно обръщение руският президент изрази готовност да си сътрудничи с Доналд Тръмп и призова сънародниците си да останат "единни в тези трудни времена", обобщава "Дойче веле". Как всъщност се оцелява по руски?

Въпреки напреженията между Русия и Запада, президентът на Руската федерация подчерта, че държи на сътрудничеството: "Не искаме конфронтация, нито си търсим врагове. Имаме нужда от приятели, но няма да допуснем накърняване на националните ни интереси", каза той в годишната си реч пред Федералното събрание, произнесена тази седмица в Георгиевската зала на Големия кремълски дворец.

Ново начало?

Поведението на Кремъл в конфликта с Украйна и във войната в Сирия доведе до тежка криза в отношенията между Русия и Запада, като най-много пострадаха връзките със САЩ, напомня Българската редакция на "Дойче веле". Сега Путин уверява, че е готов да си сътрудничи с новия американски президент Доналд Тръмп:

"Много е важно е да нормализираме отношенията си и да започнем да говорим един с друг като равноправни партньори - заяви Путин и добави: Руската федерация е готова да си сътрудничи с новата американска администрация в борбата срещу тази реална, а не измислена заплаха: тероризма."

В тази връзка агенция "Ройтерс" припомня, че в предизборната си кампания новоизбраният държавен глава на САЩ Доналд Тръмп се обяви за нова политика спрямо Русия и също постави акцента върху борбата срещу екстремистката групировка "Ислямска държава".

В същото време обаче Русия разглежда като терористи и подкрепяните от САЩ сирийски бунтовници. На този фон предстои да видим доколко прокламираната от Путин готовност за сътрудничество със Запада ще бъде последвана от конкретни дела, коментира на свой ред "Франкфуртер Алгемайне цайтунг".

За санкциите и руската икономика

В речта си Путин засегна и темата за западните санкции, наложени на Русия заради анексирането на Крим и политиката ѝ спрямо Украйна. По думите му тази мярка представлява опит Москва да бъде накарана да "играе по чужда свирка" и да "пренебрегне своите фундаментални национални интереси".

В същото време той обаче призна, че сегашните икономически трудности в страната му се дължат на първо място не на западните санкции, а на вътрешни проблеми.

По-нататък руският президент увери, че са налице първи признаци на икономическо съживяване. Спадът в реалната икономика е стопиран, обяви Путин и припомни, че през първите 10 месеца на годината икономиката на страната е отбелязала едва 0,3% спад. За сравнение: през 2015-а отрицателният ръст възлизаше на 3,7%.

"Ние сме единен народ и имаме само една Русия"

В обръщението си към нацията руският президент призова своите сънародници да останат единни в тези трудни времена: "Русия трябва да овладее много проблеми, но руските граждани са обединени около патриотичните ценности. Ние сме единен народ и имаме само една Русия", посочи Путин.

Визирайки предстоящата догодина 100-годишнина от Октомврийската революция, руският президент заяви: "Всички ние знаем какви са последиците от такива големи сътресения. Не бива да допускаме огорчението да разединява руското общество."

В годишното си обръщение руският президент защити социалната политика на своето правителство, но обърна внимание на проблемите в здравеопазването и образователната система. Путин обеща освен това през следващата година да отдели 20 млн. рубли за благоустройство на регионите.

"Руснаците са свикнали да бъдат бедни. Затова и не се бунтуват. Те дори не разбраха как отново бяха ограбени от управляващите. Но докато в хладилника има храна, всичко е наред", отбеляза ден по-рано политологът Иван Преображенски в коментар за "Дойче веле", озаглавен

"Оцеляване по руски"

В Русия засега не се очертава подобрение на икономическата ситуация, констатира той и пояснява:

"Дори и "щатният оптимист" - вицепремиерът Игор Шувалов, който сега трябва да "опипва дъното" вместо арестувания министър на икономиката Алексей Улюкаев и да доказва, че то вече е достигнато, излъчва неувереност, когато твърди, че "намаляването на доходите на населението е приключило".

Краят на годината наближава и вече е ясно, че потребителската инфлация ще се окаже значително по-висока от предварителните прогнози. Доходите на домакинствата намаляват. Намалява и броят на доларовите милионери в страната.

Все по-скъпо, все по-трудно

Основният източник на допълнителни приходи в руския държавен бюджет през 2016 г. беше т.нар. "обикновен руснак". Държавата така умело му бръкна в джоба, че той първоначално изобщо не се усети, че го обират.

В Русия все още се водят разговори за въвеждането на прогресивен данък върху доходите на физическите лица, който ще засегне силно т.нар. "средна класа". Същевременно цените за градския транспорт растат навсякъде. Пък и не само те. И ако може да се каже, че хората в Санкт Петербург протестират - макар и вяло, в повечето останали градове, вкл. и в Москва, руснаците си мълчат.

Апропо столицата. Засега нищо не може да я извади от социалната летаргия, в която е изпаднала: нито неочакваната забрана на дейността на фирмите, които се занимават с т.нар. "маршрутки", нито повишаването на цените за паркиране в центъра на града до 200 рубли.

Растат и акцизите за алкохол, бензин и тютюневи изделия, но руснаците все така продължават да не забелязват как всеки ден им бъркат в портмонето. Те са готови да излязат на протест (при това не всички), само когато не им изплащат заплатите - както направиха преди няколко месеца учителите от Забайкалския край 

Последното мащабно нововъведение в Русия бе намаляването на температурата на топлата вода в жилищните кооперации с цели 10 градуса. И няма как хората в ЕС да разберат, че това ще засегне мнозинството от руското население. Това може да го проумее само постсъветският човек. Та нали Русия получи като наследство от СССР централно водоснабдяване и парно!

Сега властите твърдят, че с понижаването на температурата на топлата вода ще паднат и цените на общинските услуги. Само че ние отлично знаем, че в Русия понижаването на цените на суровините много рядко води до снижаване на стойността на крайния продукт. А това означава, че най-вероятно руснаците ще получават услуги с по-ниско качество за същите пари. Т.е. смело можем да кажем, че става дума за покачване, а не за понижаване на цените.

Както изглежда, в Русия има достатъчно поводи за протести, само че руснаците мълчат. Дори социолозите свидетелстват, че поддръжката за властта постоянно расте. Но на какво се дължи това? За този феномен има няколко причини. 

Първо: руснаците имат съвсем различно отношение към бедността и към социалните явления. Много често за средния руснак е по-важно неговият телевизор, диван или автомобил да "не е по-лош, отколкото на другите хора". И въпросът не е в това да се прекачи от мерцедес на волга, а в това всичките му съседи и колеги да карат жигули. Поради това за мнозина понижаването на жизнения стандарт в страната не представлява проблем - стига то да засяга всички.

Второ: през последните две години руснаците просто пак приключиха на модус "обедняване" - както през 90-те години, когато след разпадането на СССР жизненият стандарт стремително се понижи. И днес хората мълчат и просто се приспособяват към случващото се. Не му се опълчват.

Важното е да има какво да ядеш

Допреди година изглеждаше така, сякаш руснаците са готови да пестят например от храна, за да могат спонтанно да отидат на кино, на ресторант или да заминат на почивка. Сега обаче те постепенно се превръщат в ревностни стопани, за които редовното и разнообразно хранене е по-важно от кино и театър. 

Но и как да е иначе! С привикването към бедността на преден план излизат съвсем други приоритети. Важна е евтинията, а не качеството. И тънката сметка вместо спонтанното решение.

Можем да наречем това "модел за оцеляване". В рамките на този модел на поведение руското общество може да преживее още минимум три до пет години. Едно е ясно: той ще е ефикасен дотогава, докато преразпределението на домакинските разходи ще позволява на руснаците да си плащат сметките за вода, парно, ток и да си купуват минималното количество продукти", заключава политологът.

Източник: Българската редакция на "Дойче веле" (по материали от германски медии)