От КЕВР пък започват извънредна проверка на дружеството

Европейската комисия е получила писма с оплаквания от спирането на доставките от руския газов монопол "Газпром" за българския частен разпределител "Овергаз", пише "Клуб Z", позовавайки се на говорител на ЕК.

До комисията са изпратени две писма от "Овергаз". Първото е с дата 23 декември 2015 г., а второто - от 30 декември 2015 г. В тях се казва, че спирането на доставките на газ при действащ договор, без предупреждение, е злоупотреба от страна на "Газпром" с монополното му положение на българския пазар и сериозно ще навреди на конкуренцията. 

"Подозираме, че съвпадението на интереси между БЕХ и "Газпром" е политическо мотивирано от желанието да се реанимира Южен поток в светлината на сегашните отношения между Русия и Турция", коментира изпълнителният директор на "Овергаз" Сашо Дончев пред Euroactiv.

По негови думи на 21 декември зам.-директорът на "Газпром" Александър Медведев му е казал в разговор по телефона, че "Газпром" ще прекъсне доставките до "Овергаз" от 1 януари 2016 г., въпреки факта че според действащия договор "Газпром" е длъжна да продължи доставките поне до 31 декември 2017 г.

КЕВР започва проверка на дружеството

Междувременно стана ясно, че "Овергаз" може да загуби лиценза си. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започва извънредна проверка на дружеството.

КЕВР следи внимателно развитието на възникналата ситуация около доставките на природен газ от "Газпром Експорт" за "Овергаз Инк" след 1 януари 2016 г., съобщиха от регулаторния орган.

На 30 декември 2015 г. година пристигна изненадващо писмо от руската фирма "Газпром Експорт" до българо-руското дружество "Овергаз", че от 1 януари 2016 г. спират доставките за всички битови потребители в България. Става въпрос за около 200 хил. български потребители в цялата страна.

Виж още: Шефът на БЕХ: Няма да оставим хората на студено

"Газпром" спря доставките на синьо гориво за "Овергаз". Проблем за абонатите на компанията обаче няма. Всички клиенти на частното дружество получават газ от държавната "Булгаргаз".  

"Овергаз Инк." няма задължения с настъпил падеж към нито една институция, в това число и към "Газпром Експорт". От дружеството излязоха с официално становище, след като от "Газпром" спряха да им доставят директно природен газ за нуждите на техните клиенти.