Д-р Мирослав Ненков се връща като зам.-министър на здравеопазването, след като бе в управата на министерството в два предишни служебни кабинета

Със заповед на премиер Бойко Борисов бяха назначени девет зам.-министри, съобщиха от правителствената пресслужба.

Сред тях личат имената на депутатите от предишния парламент Султанка Петрова и Георг Георгиев, както и това на Мирослав Ненков, който заемаше същата позиция в здравното министерство в служебния кабинет на Марин Райков.

Четирима души са назначени за зам.-министри във външно министерство

Юрий Щерк има дългогодишна дипломатическа кариера. В периода 2011-2012 г. е посланик в Израел. Бил е постоянен представител на България в Съвета на Европа, а също така е ръководил Делегацията на ЕС в Узбекистан. Завършил е международно публично право в Московския държавен институт по международни отношения. Специализирал е дипломатическо обучение в института "Хувър" към Станфордския университет в САЩ. 

Тодор Стоянов има дългогодишна кариера в МВнР. От 2012 г. до 2016 г. е посланик на България в Португалската република. Бил е временно управляващ българското посолство в Рим и генералното консулство в Милано. Магистър е по международни икономически отношения от УНСС. 

Емилия Кралева е дипломатически служител в МВнР от 1992 г. В периода май 2012 г. - октомври 2016 г. е посланик на България в Гърция. Завършила е СУ "Св. Климент Охридски" със специалност история и втора специалност английски език. 

Георг Георгиев е бакалавър по политология и магистър по политическо консултиране от СУ „Св. Климент Охридски“. Професионалното му развитие стартира в сферата на европейските въпроси като сътрудник на български евродепутати, а през 2014 г. е избран за народен представител в 43-ото Народно събрание, където е работил в комисиите по образование и по външни работи.

Двама зам.-министри попълват екипа в земеделското министерство. Цветан Димитров поема за трети път този пост, като преди това е участвал и в другите две правителства на Борисов. Атанас Добрев пък е дългогодишен служител на Държавен фонд "Земеделие".

Бившият депутат Султанка Петрова е назначена за заместник-министър на труда и социалната политика. За зам.-министър на културата пък е назначен Румен Димитров, който е заемал същата длъжност и в периода 2001-2002 г.

Мирослав Ненков се връща в здравното министерство

D r miroslav nenkov

Бившият здравен министър от служебния кабинет на Георги Близнашки и зам.-министър на здравеопазването в служебния кабинет на Марин Райков, д-р Мирослав Ненков е приел предложение да поеме поста заместник-министър на здравеопазването. Това потвърди самият той пред БНТ и пред "Дарик" тази сутрин.

Д-р Ненков каза, че очаква да работи добре със здравния министър Николай Петров, с когото се познават отдавна. Ненков беше и заместник на Петров и в служебния кабинет на Марин Райков. 

"Ген. Петров не е политически ангажиран, не е член и симпатизант на никоя партия. Ген. Петров е доказан мениджър, доказан управител. Ген. Петров направи нещо с ВМА, което се вижда с просто око. Няма нужда аз да обяснявам. Екипът, който се сформира в министерството, на първо място с ген. Петров и Лидия Нейчева - това са хора, които се ползват с моето пълно доверие и как да кажа - ние ще сме си един на друг опора и помощници. Ние сме съмишленици. Ние не сме събрани по случаен принцип, защото така се случило, ние имаме опит да работим заедно, всички. Познаваме се доста добре и лично, освен като работници", каза доктор Ненков.

"Трябва ми време да се организирам малко. Буквално току-що започвам. Рано е да начертая някакъв план за дейността на екипа в министерството и за моята лично. Дайте ми време", коментира Ненков в отговор на въпрос каква ще бъде първата задача, с която ще се захване.

Доктор Ненков не смята, че ще има "революционни промени", "грандиозни" и "с яко махане на знамена".

"Програмата, която ще начертае ген. Петров и ние ще следваме, ще я споделим, пък да видим какво ще се получи. Дано да имаме късмет, сили, воля и политическа подкрепа, разбира се ", каза д-р Ненков.  

Той се умили от оценките и пожеланията на читатели и слушатели на Дарик и обеща среща в края на своя мандат, за да чуе отново тяхното мнение.

Ненков заема поста на д-р Апостолов, който беше назначен и уволнен само ден след това заради телевизионен репортаж, в който бе показан спорен случай в бургаска болница. 

Биография

Мирослав Ненков е роден на 15 март 1969 г. в София. През 1995 г. завършва висше образование във ВМИ-София. Впоследствие специализира aнестезиология и интензивно лечение. Също така има преминат курс по органно донорство и координирано донорство в Испания и в Италия.

Работил е в болница "Царица Йоанна", в болница "Лозенец" като координатор по донорство, както и в кардиохирургията на болница "Св. Анна" в София. От 2009 г. е координатор по донорство и началник отделение в Клиниката по анестезиология, реаниматология и интензивно лечение във ВМА.

Зам.-министър на здравеопазването на Николай Петров в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г. и служебен здравен министър в кабинета на Георги Близнашки. 

Женен е, има дъщеря.

Интересното при Мирослав Ненков е, че той е популярен като част от здравно-хумористичната рубрика по "Дарик радио" - "Живи и здрави с д-р Ненков", където по забавен начин се коментира събития от седмицата, обсъждат се здравни теми и се разказват вицове. 

Източник: БНТ, "Дарик"