Според италианските власти бомбите са дело на професионалист

Двойна експлозия разтърси центъра на Рим, недалеч от пощенски офис на ул.Авентино, съобщава Ройтерс.

На място има полиция и пожарна. Към момента няма данни за жертви и ранени. Нанесени са щети на паркирани пред сградата автомобили. 

Според разследващи два самоделни бомби са били поставени между два автомобила. 

Причините за взрива все още се изясняват. Според органите на реда е възможно и взривът да е протестна акция.

Сред възможните версии са поставяне на самоделно взривно устройство, колет с бомба или просто експлозия, причинена от технически проблем на паркирана на мястото кола. 

За момента няма доказателства, че става въпрос за терористично нападение.

"Събраните доказателства показват, че става дума за взривно устройство, задействано с горивна смес. Механизмът е имал таймер, но не и радиоуправление", заяви полицаят Масимо Импрота, като според него това не е работа на аматьори.

"Сглобяването на детайлите не е произволно. Устройството е изготвено от един или няколко лица, които са били наясно с тази работа“, заяви още той. 

По думите му случилото се е "демонстративна акция", чийто организатори не са си поставяли за цел да има пострадали или жертви. Отговорност за взрива още никой не е поел. 

Минути след взрива се появи съобщение за откриването на още едно взривно устройство край представителството на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО). Оказа се обаче, че някой взел строителни чували за експлозиви.

Днешният инцидент се случи на улица Авентино, самото взривно устройство бе заложено между две коли, паркирали пред пощенски клон. Жертви и ранени нямаше. Една от версиите на разследващите гласи, че инцидентът е акция на местни анархисти.

Източник: Ройтерс