Очакваният ръст на кредитите у нас през тази година е близо до нулата, а догодина - 1,6%

Българските банки ще претърпят по-нататъшна консолидация, прогнозира подуправителят на БНБ Калин Христов в интервю за агенция Ройтерс.

"Определено знаем, че ще има силно търсене на банки, които имат около 5% пазарен дял", казва Христов.

Агенцията припомня, че гръцките банки държат по-малко от 20% от активите на банковата система в България, но могат да бъдат принудени да се разделят с филиалите си у нас в замяна на отпуснатата финансова помощ във връзка с дълговата криза в югозападната съседка.

По негови думи предвид слабия ръст на кредитирането и увеличаването на регулациите в цяла Европа, единственият начин да се спечели от капитал е уедряването.

Кредити

Очакваният ръст на кредитите у нас през тази година е близо до нулата, а догодина - 1,6%.

"Все още отчитаме сравнително слаб ръст на кредитите. Въпросът не е в липсата на ликвидност или на капитали, което да не позволява на банките да отпускат кредити. Проблемът е повече в търсенето", обяснява подуправителят на БНБ.

Според него през първата половина на тази година данните за икономическия ръст са по-добри от очакваното и  БНБ вече е повишила прогнозата си за икономическия растеж за т. г. до 2,2-2,3% вместо предишните очаквания за ръст от 1,8%.

"За следващата година имаме прогноза от 2,4%, която се основава главно на по-силното частно потребление, и ние отчитаме по-силно държавно потребление. Регистрираме и леко повишаване на инвестициите", заявява Калин Христов.

Източник: "Ройтерс", БНР