Загубите от невнасяне на налози в целия ЕС достигат 454 млрд. евро

България е на първо място сред страните в Европейския съюз (ЕС) по загуби от неплатени данъци. Това показва проучване на университета в австрийския град Линц, цитирано от "Файненшъл Таймс".

У нас тези загуби достигат 18,8% от всички постъпления, а най-ниско е нивото в Австрия - 4,5%. Сивата икономика и неплащането на данъци остават сериозни проблеми за ЕС, става ясно от изследването. 

Общо за всички държави в съюза загубите от невнасяне на налози достигат внушителните 454 млрд. евро или 8,6% от общите данъчни постъпления. Близо една трета от тези загуби се дължат на недеклариране на приходи от бизнеса.

Голям е делът и на недекларираната заетост в секторите на строителството и услугите.

Сива икономика в България според бизнеса

Според председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев делът на сивата икономика в България е над 30% от цялата икономика. 

Президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров пък съобщи, че по данни на Европейската комисия (ЕК) общата стойност на укритите данъци в Евросъюза е 1 трилион евро. Според него, при дял от 30% на сивата икономика у нас, 25 млрд. от брутния вътрешен продукт (БВП) са сив оборот.

Източник: Нова телевизия, "Файнейшъл таймс"