От централната банка защитиха утвърдения дизайн на монетата от 2 лв., която влиза в обращение догодина, след като бяха обвинени в гаф

През 2015 г. джобовете ни ще натежат, но не защото ще имаме повече пари в тях. Тогава се очаква пускането на новата разменна монета от 2 лв., която ще е в обращение паралелно с банкнотите.

Дизайнът й - с външен пръстен от жълта сплав и вътрешен кръг от бяла - е като на левчето от 2002-ра, чийто автор е Петър Стойков. Запазени са обаче темата и личността от хартиената двулевка - авторът на "История славянобългарска" Паисий Хилендарски.

Някои побързаха да обвинят БНБ в гаф, тъй като на своята монета Иван Рилски е светец, а отец Паисий, който също е канонизиран, и то още през 1962 г. - не.

Изображението на хилендарския монах не представлява каноничен образ, използван от Българската православна църква, а е стилизиран светски образ, т.е. без нимб, контрираха от централната банка. 

Според тях така се набляга на възрожденския и будителския принос на Паисий Хилендарски в светската история на страната ни. Това било и становището на външните им консултанти относно художествените качества на проектодизайна.

Държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" обаче отчита факта на канонизирането. Тя се връчва ежегодно на български творец с принос към историята и традициите ни, а тазгодишният й носител е писателят акад. Антон Дончев.

Въвеждането на новата монета се налага поради бързото изхабяване на двулевовите банкноти, което налага честата им подмяна - а това пък увеличава разходите за поддържане на налични пари в обращение, напомнят също от БНБ. 

Датата на пускане, техническите характеристики и точното описание на новата разменна монета предстои да бъдат оповестени догодина.

Банкнотите от емисии 1999 и 2005 г. ще продължат да бъдат законно платежно средство и след пускането на монетата. Отсичането й ще бъде възложено на "Монетен двор" ЕАД. 

По случай 250-годишнината на "История славянобългарска" през 2012-а БНБ пусна и възпоменателна монета с номинал 10 лв., върху която бяха изобразени подписа и печата на Паисий плюс цитат от книгата и други стилизирани дитайли.