Българчетата са на водещо място и при употребата на канабис и дизайнерски дроги

Българските младежи на 15 и 16 години са на водеща позиция в Европа по употребата на анаболи. Това обяви Антония Банчева, старши експерт в Националния фокусен център, по време на представянето на последното изследване на Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици, обхванало 35 европейски държави.

По думите на Банчева 10% от момчетата и 2% от момичетата на 15 и 16 г. у нас са посочили, че са употребявали на анаболи, докато в другите страни процентът е незначителен.

Българчетата са на челните позиции и по употребата на канабис. Близо 27% от децата са пушили поне веднъж от тази дрога. Докато в Европа има спад при употребата на канабис, у нас броят на младежите, които са го пробвали, е нарастнал с 16% в сравнение с 1999 г.

Опасенията на експертите са свързани с все по-широкото разпространение на т.нар. дизайнерски дроги, допълни Банчева. По думите ѝ у нас такива вещества са приемали около 8% от анкетираните, докато средно за Европа стойностите са около 4%.

При изследването самите деца признават, че не знаят какво точно са употребили, което прави рискът за здравето им още по-висок, каза Банчева. По думите ѝ изходът от разпространението на новите дроги е преди всичко превантивната работа с тийнейджърите.

В цяла Европа младежите смятат, че да се сдобиеш с наркотик е сравнително лесно, каза още Банчева. Такава позиция са изразили една трета от анкетираните в другите държави и близо 44% от българчетата.

Много висока е употребата на алкохол сред подрастващите в Европа, каза още Банчева. Средно 47% от младежите са посочили, че са пили поне веднъж през последния месец. У нас този процент е близо 60. Българските тийнейджъри обаче масово и прекаляват с приема на алкохол.

46% от анкетираните посочват, че поне един път през последния месец са поели 5 и повече питиета. По този показател преди тях в са само връстниците им от Дания и Австрия.

Източник: "Дарик"