Детелина Събева и още двама бивши банкери от "Креди сюис", арестувани в Лондон, са пуснати под гаранция, докато чакат екстрадиране в САЩ

Българка е сред обвинените във финансова измама на стойност 2 млрд. долара. Детелина Събева, за която се предполага, че е заемала висша ръководна позиция в банката Credit Suisse, е била задържана в Лондон на 3 януари, четвъртък.

По-късно 37-годишната жена е пусната под гаранция, докато се чака процедурата за екстрадирането й в САЩ, информира БНТ.

Заедно с нея са обвинени и задържани двама бивши нейни колеги - Андрю Пиърс и Сърджан Сингх. Измамната схема е действала в периода 2011-2016 г. Предполага се, че тримата се си присвоили поне 200 млн. долара.

Смята се, че схемата включвала заеми за държавни предприятия в Мозамбик, пояснява Би Би Си. Арестувани са и още двама заподозрени, вкл. бившият финансов министър на Мозамбик.

Чрез поредица от финансови транзакции са били взети заеми за над 2 млрд. долара, гарантирани от правителството на африканската държава. В хода на самите транзакции обвиняемите са измамили инвеститори, сред които и американски граждани.

В САЩ тримата банкери са обвинени в заговор за нарушаване на антикорупционното законодателство, пране на пари и измама с ценни книжа.

В специално изявление на Credit Suisse се посочва, че тримата бивши нейни служители са обвинени от властите в САЩ за "заобикаляне на вътрешния ни контрол" чрез измама, свързана с правителството на Мозамбик.

Източник: БНТ, Би Би Си