АПИ спря конвертирането на хартиени винетки в електронни заради измами, а премиерът Бойко Борисов договори с кметове и други отсечки край градовете да бъдат освободени от пътна такса като Северната тангента на София

До средата на месеца няма да бъдат налагани глоби заради липса на винетка, оповестиха от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) на пресконференция в средата на седмицата.

"Ще глобяваме най-вероятно от 15 януари. В момента всичко е готово. Има инсталирани 150 терминала в момента на бензиностанциите, а от 7-и (понеделник) ще може да си закупувате от всички големи търговски обекти. Изредих ги: "Български пощи", ОМV, "Екопетролиум" - на гише, с плащане в брой, - и на граничните контролно-пропускателни пунктове също. Просто бъдете търпеливи. Изчакайте няколко дена. Системата е нова", призова директорът на Националното тол управление в пътната агенция Антон Антонов. Ден по-късно обаче от АПИ

посъветваха шофьорите да купуват винетки въпреки дадения гратисен период,

защото е възможно да бъдат глобени. Управителят на агенцията Светослав Глосов беше категоричен, че до 15 януари КАТ има право да глобява за хартиените винетки, а създадените групи за контрол ще съдействат на шофьори, които нямат електронни винетки:

"Ще бъдат контролирани всички. Всички са задължени да купуват винетки, има достатъчно начини, по които могат да бъдат закупени и от банкомати. Ако бъдете хванати на пътя без винетка, книжна или електронна, няма да ви глобят, но ще ви бъде оказано съдействие да го направите, за да знаете как. Ще ви покажат от вашия телефон или от най-близкия пункт как да го направите.

Тези, които са си купили, не са се минали,

напротив - спазили са закона. Всички трябва да спазваме законите. Всеки може да си купи в момента от телефона винетка. Казахме, че ще има отговорност от който е причинил някаква щета. Не мога да отговоря в момента кой е причинил щетата още, защото системата е в нагласяне."

От пътната агенция съобщиха, че през първата седмица на 2019 г. са продадени 73 хил. винетки на стойност над 5 млн. лева.

Правим анализ на проблемите и най-вероятно ще предявим претенции към изпълнителя, съгласно договора, за неспазване на графиците, каза Глосов в предаването на БНР "Неделя 150", като подчерта, че досега на изпълнителя на електронната система "Капш" не е платена и стотинка.

Въвеждането на електронна винетка е само част от продукта тол система, който ще бъде цялостно въведен през август тази година, когато ще стартира тол таксуване за автомобилите над 3,5 тона, каза още инж. Глосов.

"Вчера колегите работиха доста. Надявам се до десетина дена да адаптират системата и да могат и чрез банкоматите да се купуват винетки, така че максимално да се улеснят гражданите. Мога да кажа, с голямо извинение за трудностите, но когато от хартиен минаваш на електронен носител, винаги има такива сътресения", коментира на 4 януари и премиерът Бойко Борисов.

В събота обаче той освободи от постовете им Антонов и инж. Веселин Давидов, член на Управителния съвет на АПИ, отговарящ за изграждането на електронната система за събиране на пътни такси, както и Радослав Николов - съветник в политическия кабинет на регионалния министър Петя Аврамова.

Самата тя също декларира готовност да подаде оставка. По думите й терминали на граничните пунктове е трябвало да бъдат монтирани до 31 декември 2018 г.

В първите дни от новата година на повечето гранични контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) все още нямаше терминали за заплащане на пътната такса. Само на "Капитан Андреево" имаше седем терминала за самотаксуване, а в средата на седмицата четири машини бяха инсталирани и на пунктовете "Дунав мост" при Русе. До края на седмицата устройствата бяха монтирани и на граничните пунктове "Отоманци", "Гюешево", "Капитан Андреево", "Дунав мост" - Русе, "Кардам", "Дуранкулак", "Станке Лисичково", "Златарево" и "Оряхово". Все още обаче няма колцентър.

Сега винетки могат да се купят само в офисите на един от мобилните оператори (А1) и в областните пътни управления. Електронни винетки могат да се купят също през уебсайта на тол управлението www.bgtoll.bg и през мобилното му приложение.

От АПИ признаха, че забавянето при въвеждането на системата ще ощети и бюджета за пътища. Междувременно беше оповестено, че заради измами

се прекратява конвертирането на хартиени винетки в електронни 

Ръководителят на отдел "Информационно обслужване" в Националното тол управление проф. Олег Асенов обясни, че процесът се спира, защото:

"За повече от 33% от конвертираните винетки системата за анализ на потенциални измами дава съобщение, че не са конвертирани добросъвестно. Имаме 168 винетки, конвертирани за един регистрационен номер. Те са валидно конвертирани! И второ, имаме 48 месечни винетки, конвертирани за един регистрационен номер. Броят на транзакциите за конвертиране е повече от 150 пъти по-голям от броя на транзакциите за реално закупуване."

Антон Антонов (вляво) и проф. Олег Асенов на брифинга в АПИ, 3 януари 2019 г.

По думите му данните са реални и това обезсмисля процеса. До другата седмица всички езици за издаване на винетки ще бъдат активирани, обеща още Асенов.

Според него шофьорите с валидни хартиени винетки трябва да карат спокойно, тъй като при тол контрола ще може да се провери кога изтича срокът на стикера. Важно е той да остане залепен на предното стъкло на автомобила.

За случаите с купени повече от една винетка за един и същ автомобил за един и същ период - 

сумите ще бъдат възстановени, като е необходимо е шофьорите да подадат заявление в АПИ в свободен текст, както и да представят доказателство за плащането, обясни още Антонов.

Темата продължава да е сред водещите в новините от началото на годината. АПИ призна пълния провал на електронната винетка, обявява в уводното си заглавие в. "Сега", като допълва, че премиерът Бойко Борисов свиква кметове заради платените пътища. "Монитор" конкретизира проблема - във Варна до гробището край село Тополи трябва да се пътува с винетка, а в Пловдив това се налага, ако ползваме летището.

Със Северната тангента в София беше първият подобен проблем, разрешен още в началото на новата година от министър-председателя въпреки настояването на пътната агенция.

В петък той разговаря с представители на Националното сдружение на общините относно вариантите за освобождаване от винетки и на други участъци от пътната мрежа край населени места.

Договорката е онези местни власти, които имат желание и финансови възможности, да уведомят централната власт през следващите няколко седмици кои пътища да бъдат извадени от списъка за винетната система. Държавата ще ги предостави за поддържане на съответните общини и за тези пътни участъци няма да се налага такса за движение. Мисля, че е справедливо и правилно, заключи Борисов.

Варненският кмет Иван Портних, който иска да няма винетки и за живеещите във вилните зони до Златни пясъци, обобщи, че решението сега зависи от подкрепата на общинските съвети&

"Това е едно справедливо решение. Ще предложа на колегите от общинския съвет да разгледаме варианта, предложен от г-н Борисов. Имаме финансова готовност да се справим с така поставените условия."

Източник: БНР, АПИ