Заемаме последно място сред страните от Европейския съюз (ЕС) и сме номер 100 от всички 180 държави, участвали в класацията за свобода на словото, съставена от "Репортери без граници".

В общата класация пред страната ни се нареждат държави като Ямайка, Коста Рика, Намибия, Гана, Суринам, ЮАР, Мадагаскар. Северната ни съседка е преди нас, под номер 45, а непосредствено преди нас, на 99-о място в света, е Гърция. През 2013 г. сме били с 13 позиции по-нагоре - на 87-о.

От "Репортери без граници" (RSF) посочват, че България запазва статута си на най-ниско класирана в ЕС след трудна година, белязана от протести и политическо напрежение.

В доклада се споменава също, че независими български журналисти и особено разследващите репортери са подложени на тормоз. Даден е конкретен пример с палежите на автомобили, както се случи миналата година на водещата от Би Ти Ви Генка Шикерова, а през 2012-а - и на Лидия Павлова от Дупница.

Според световния индекс, съставен от "Репортери без граници", най-голяма свобода на словото има във Финландия, Холандия и Норвегия. Положението е най-зле в Еритрея, Северна Корея и Туркменистан.

Източник: econ.bg