Вече над 60 служители от всички областни дирекции на МВР са определени да разследват престъпления спрямо животни

В България вече има зоополиция. Това стана ясно от изказване на зам-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов по време на кръгла маса за бъдещето на зоополицията у нас.

По думите му вече над 60 служители от всички областни дирекции на МВР са определени да разследват престъпления спрямо животни. 

Целта на кръглата маса е всички засегнати институции да седнат на едно място, да кажат какви са проблемите, свързани с функционирането на зоополицията и защитата на животните. 

Ципов припомни, че заради големия брой неразкрити престъпления през последните години ръководството на МВР е издало заповед в средата на годината за определяне на полицаи, които да се занимават с това.

Виж още: Мима с отрязаните крака почина от рак в Германия

България е втората държава в Европа, която ще има своя зоополиция, заяви министърът на земеделието Десислава Танева и изрази увереност, че до края на годината тя ще заработи.

Когато вече има зоополиция, униформени полицаи ще могат да влязат, защото при случая с коня Уолтър не им беше даден достъп до животното от собственика, коментира по-рано днес евродепутатът Емил Радев.

"Можем да имаме достъп, за да можем даже да отнемем това животно, което е подлагано на системно насилие от собственика. Можем да го настаним някъде. Имаме приюти за кучета, но когато говорим за кон, вече трябва да говорим и с НПО и да намерим човек, който да се грижи за него. За коня Уолтър се намериха много добри стопани", каза още той.

Виж още: Създават зоополиция и в България

 

Източник: БНТ, "Дарик"