Евродепутатът Емил Радев обяви, че МВР ще отдели ресурс за разследване на тежки престъпления срещу животните

Създава се специализирано звено за борбата срещу тормоза на животните - зоополиция. Това обяви евродепутатът Емил Радев на брифинг в Народното събрание.

Той предвижда във всяка областна дирекция на МВР да има по един разследващ и по един оперативен зоополицай.

"Министърът на вътрешните работи създава организация за определяне на работата между служители от МВР-София и областните дирекция за работа по досъдебните производства, свързани с престъпленията за жестокост спрямо животни, както и престъпленията, когато гражданин е упражнявал контрол над животното си и то е нанесло вреда", посочи той.

Статистика

Радев цитира статистиката. За 2012 г. регистрираните престъпления спрямо животни са 103, а разкритите са 21. За 2013 г. са регистрирани 180 такива престъпления, а 30 са разкрити. За 2014 г. - 181 престъпления и 31 разкрити.

Виж още: Мима с отрязаните крака почина от рак в Германия

"Виждаме, че трябва да има специализирано звено, което да действа много по-бързо и по-организирано, за да може онези, които убиват и тормозят животни - а това често става пред деца, на детски площадки, - да понесат отговорност. Знаем, че имаше в последно време много брутални случаи - убито куче на детска площадка с брадва, военен застреля домашно куче във Варна. Хиляди сигнали получаваме", коментира Радев.

По модела на холандската зоополиция

"Искам да благодаря на МВР и на премиера, които се ангажираха да създадем такова звено по модела на холандската зоополиция. Да можем да разследваме тези престъпления, за да има възмездие за всички онези, които проявяват жестокост към животните, защото статистиката сочи, че който е посегнал на животно, много често след това посяга и на хора", каза още евродепутатът.

"Тревожна е статистиката до момента за разкриваемостта на престъпленията спрямо животни, но съм убеден, че след създаването на зоополиция това ще се промени. Оттук нататък цялото ни общество трябва да съдейства за нормалната работа на зоополицията", добави Явор Гечев от фондация "Четири лапи".

Източник: Агенция "Фокус"