Инициативата, която се провежда за 20-а година, ни дава още една причина да се усмихнем в първия петък на октомври

Световният ден на усмивката се пада във всеки първи петък на октомври. Инициатор на празника е авторът на прословутото жълто усмихнато личице - американският график Харви Бел.

Символът бил част от рекламна кампания през 1963 г., а в наши дни усмихнатото лице вече е един от популярните емотикони.

Виж още: Как усмивката ни прави по-здрави

Малко преди да си отиде от този свят през 2001 г., Харви Бел, възприел ролята на глобален посланик на щастието, измислил и празника - Международен ден на усмивката. 

Според неговата идея това трябвало да бъде ден, посветен на доброто настроение и добрите дела. Мотото на празника е: "Направи добро. Помогни на някого да се усмихне". 

Slancheva usmivka

Датата е в началото на октомври, защото в първите дни на есента определено има нужда от повече усмивки.

За пръв път празникът е отбелязан в родния град на Харви Бел - Уорчестър, щата Масачузетс, на 1 октомври 1999 г. Тогава хиляди ученици изработват картички с усмихнатото лице, които изпращат на болници и клиники, а инициативата се превръща в национално и международно водещо събитие за новинарските потоци, припомнят от фондацията World Smile Day.

Специално за случая пощенските служби на САЩ издават пощенска марка с усмихнатото лице, което се превръща в традиция на този ден и през следващите години, а синът на Харви - Чарли Бел, съчинява детска песничка, по която е направен видеоклип с оригиналните илюстрации на баща му.