Ръстът на заплатите е едно от най-важните неща за българите в сравнение с приоритетите в останалите европейски държи, показва изследване за нагласите към личните финанси на потребителите

Ръстът на заплатите е едно от най-важните неща за българите в сравнение с приоритетите в останалите европейски държи. Въпреки ниските заплати, искаме да харчим повече. Причината за това е значително по-ниският стандарт на живот у нас.

Това показва изследване на компания за лични финанси за нагласите на потребителите, цитирано от Би Ти Ви.

Над 90% от българите се тревожат и за миграционните процеси, следвани от възможностите за реформи в държавата, здравеопазването и образованието.

Повече от половината от анкетираните са песимисти за бъдещето на България. На този фон обаче 2/3 от тях планират в следващите месеци все пак да харчат повече.

Големият проблем на фона на това желание за повече харчене, е фактът, че българинът масово не може да си го позволи.

Фокусът от трупането на бели пари за черни дни напоследък се измества и все повече от живеещите в големите градове планират да пазаруват повече.

Експертите обаче съветват да се внимава със заемите.

"Ако човек получава чисто 1000 лв., това означава, че сумата по всички кредити не е здравословно да надвишава 350-400 лв. на месец", пояснява Десислава Николова, финансов анализатор, - иначе казано, вноските по всички заеми и стоки на изплащане да не надхвърлят една трета от доходите ни.

Източник: Би Ти Ви