Софтуерната индурстрия произвежда около 2% от БВП на България

Между 30 и 50 хил. е недостигът на ИТ-специалисти в България. Това каза Елена Маринова, президент на една от големите софтуерни компаниии в България по време на конференцията "Моята мечта за България 2", цитирана от Фокус. 

"Работещите в сектора в момента са 17 хил., а това означава, че колкото и да произведе образователната система. Заедно с правителството имаме две основни инициативи - стратегията за 30 хил. нови ИТ-специалисти и сините карти, с които да привличаме такива специалисти от трети страни", коментира тя. 

Софтуерната индурстрия прави около 2% от БВП на България, каза още Елена Маринова. Недостиг на кадри обаче има както в европейски, така и в световен мащаб, където тази цифра е съответно 4,5 млн. души и около милион за ЕС. 

Виж още: България - Силициевата долина на Европа

"Технологиите се променят буквално ежедневно и ако всико това ние като потребители усещаме това динамично, то пазара го усеща още по-динамично. Пазарът изисква нещата да се случват все по-бързо, за все по-малко пари и да се случват "за вчера" и това е една динамика, която ще продължи, коментира Маринова като подчерта, че хората, които ще влизат в бранша трябва да бъдат подготвени за това.

Софтуерният бизнес е най-високоплатеният сектор на икономиката, като там се плащат 4 пъти по-високи заплати от средните за страната. През 2015 г. възнаграждението средно е 3 358 лв.

Виж още: Българските IT специалисти вече привличат с качество, а не с евтин труд

Над 90% от работните места са заети от младежи под 35-годишна възраст. Една трета от IT специалистите са жени. 

Източник: Агенция "Фокус"