Софийската опера представя премиерно на 28, 29 и 30 април балетния триптих "Пахита", "История на една любов" и "Да танцуваш на инат" по случай Международния ден на танцовото изкуство

Софийската опера отбелязва Международния ден на танцовото изкуство на 29 април с най-новата си балетна премиера - "Пахита" от Лудвиг Минкус.

Творбата е поставена за първи път на 1 април 1846 г. в Париж. В тамошната опера двуактният балет от Едуар Делдеве се играе до 1851 г., докато там работи изпълнителката на главната партия Карлота Гризи.

На 27 декември 1881 г. в Русия Петербургската императорска трупа показва нова версия на балета. За нея виенският композитор Лудвиг Минкус пише допълнителна музика, а хореографът Мариус Петипа измисля няколко танцувални сцени, вкл. получилите впоследствие огромна известност детска мазурка и гран па.

Именно тази редакция става класическа и получава по-нататъшна сценична история.

В наше време се играе само последната, пета редакция на "Пахита" - останалите версии са изгубени. Тази версия представлява 45 минути балет, в който участват млади звезди от балетната трупа на Националната опера като Марта Петкова, Катя Петрова, Емил Йорданов, Никола Хаджитанев, Александър Александров.

Сюжетът:

Испания, по време на френската окупация от Наполеон. Пахита е млада циганка, която спасява френския офицер Люсиен от заговор за убийството му. Бащата на Люсиен, френски генерал, планира да го ожени за дъщерята на испанския губернатор. Губернаторът обаче е твърдо против този брак и подкупва водача на циганите Иниго да убие младия французин.

Иниго предлага на Люсиен чаша упойващо вино, но Пахита, която е чула за заговора, разменя чашите. Когато наемните убийци влизат в колибата, тя и Люсиен успяват да избягат.

На бала при Губернатора Пахита води Люсиен при баща му. Губернаторът е арестуван, а Пакита открива, че самата тя също е от благородно потекло. Така вече няма пречка за сватбата й с Люсиен.

На 28, 29 и 30 април "Пахита" се играе заедно с други две балетни миниатюри: "Историята на една любов" и "Да танцуваш на инат", комични интерпретации на балетите "Дон Кихот" и "Жизел", чийто хореограф е Йордан Кръстев, някогашен солист в трупата на балета.

Източник: Софийска опера и балет