Саудитска Арабия е избрана с тайно гласуване за член на Комисията по статута на жените от 54-членния Икономически и социален съвет на ООН.

Базираната в Женева организация за защита на човешките права UN Watch осъди избирането и включването на Саудитска Арабия, "най-ненавиждащият жените режим в света" според организацията, в Комисията по статута на жените за периода 2018-2022 г.

Организацията пояснява на сайта си, че агенцията е "посветена само за насърчаване на половото равенство и разширяване правата на жените".

"Избирането на Саудитска Арабия като защитник на правата на жените е като да направиш подпалвач шеф на пожарната в града. Това е абсурдно", коментират възмутени от организацията.
Саудитска Арабия е избрана с тайно гласуване от 54-членния Икономически и социален съвет.

На официалния сайт на ООН се отбелязва, че съветът е избрал с тайно гласуване нови 13 члена на комисията за четиригодишен мандат, който ще започне от 2018 и ще приключи през 2022 година. Избрани са следните държави: Алжир, Коморски острови, Конго, Гана, Кения, Ирак, Япония, Република Корея, Саудитска Арабия, Туркменистан, Еквадор, Хаити и Никарагуа.

Саудитска Арабия също е преизбрана в Съвета по човешките права на ООН, където имат право на глас и може да оказва влияние с различни механизми, резолюции и инициативи, които засягат правата на жените по света, уточняват от неправителствената организация.

Саудитска Арабия е печално известна с нарушенията на човешките права, особено що се отнася до отношението към жените. В близкоизточното кралство жените нямат право да шофират, да общуват с мъже, които не са им роднини, да се появяват на обществени места без придружител, и имат нужда от разрешение от мъжки настойник, за да пътуват в чужбина, да започнат работа или да се образоват.

Имало е случаи, в които саудитски жени са били осъждани на бой с камшик, защото са проверявали телефона на съпруга си без негово разрешение. В съда свидетелските показания на един мъж тежат колкото тези на две жени. Наскоро саудитските власти решиха да демонстрират разкрепостеност, като организираха женска конференция без присъствието на жени.

UN Watch изтъква, че според резултатите поне пет от 12-те членки на ЕС в съвета са гласували в полза на Саудитска Арабия. Риад се кандидатира за място в комисията през септември 2016 г., като тогава заявява, че третирането на жените в страната „е в съответствие с Шариата, който гарантира справедливо равенство между половете”. От правозащитната организация също така подчертават, че позициите на Риад в ООН дават на репресивния режим право на глас и възможност за влияние върху резолюции, които засягат правата на жените по цял свят. Включително по теми като противодействие на дискриминацията по полов признак и законите против домашното насилие.

Източник: "Индипендънт"