Около 1500 българи в момента практикуват златотърсачество

Повече от 2000 години, след като древните траки изработили своите изискани златни бижута в България, стотици хора отново гребат нейните реки с надеждата да станат богати в най-бедната страна в ЕС. Така започва статия на Агенция "Франс Прес" за златната треска в Централна България, цитиран от агенция "Фокус".

Около дузина мъже и една жена са влезли до колене във водите на река Тунджа в централната част на България. Наведени над техните зелени тигани, те старателно измиват чакъла и търсят песъчинки благороден метал, пише агенцията.

"Това място би трябвало да е богато, щом траките са го избрали за своя столица", казва 59-годишната Милка Ганева пред агенцията, докато сортира камъни с мъжа си в близост до язовир Копринка.

Потопени под водите на гигантския язовир, построен по времето на комунизма, са руините на Севтополис - древната столица на тракийската цивилизация, известна със своите златни бижута и други сложни предмети, изработени от изобилните богатства на реките, пише още АФП.

Виж още: Изхвърляме 300 тона злато на боклука всяка година

Около 1500 българи в момента практикуват златотърсачество, като дори от 2009 г. насам имат своя собствена асоциация.

"Златото винаги е било там. Не е случайно, че региона, в който сега се намира България, е люлката на тракийската цивилизация", каза ръководителят на сдружението Кирил Стаменов, добавяйки, че "блясъкът на златото" сега "привлича хора от всички сфери на живота, особено в бедната страна".

Източник: АФП, Агенция "Фокус"