Започва нова кампания за разясняване на рисковете от сърдечни заболявания

Около 7000 българи са пред потенциална опасност от ранен инсулт или инфаркт заради фамилна холестеролемия. Това е състояние, пораждащо изключително висок сърдечносъдов риск, който обаче с лечение може да бъде намален. Това обясни ендокринологът от Александровска болница доц. Пламен Попиванов в интервю за в. "24 часа".

Кампания за разясняване на рисковете от сърдечни заболявания

Попиванов ще вземе участие в кампанията на Федерация "Български пациентски форум" за разясняване на рисковете от сърдечни заболявания и начините за профилактика, която стартира във Велико Търново. от 30 март до 1 април доброволци от пациентската огранизация ще правят скринингови тестове в старата столица.

"Проблемът с хиперхолестеролемията не е толкова терапията, колкото закъснялото откриване на генетичното предразположение", обясни доц. Попиванов.

По негови думи целта на кампанията е да предупреди за симптомите, които трябва да ни подскажат, че се нуждаем от консултация с лекар.

Виж още: Полезни съвети за здраво сърце

Диагноза се поставя за 10 минути

Диагнозата се поставя за 10 минути, допълни ендокринологът и призова хората, които имат жълти подкожни петънца мазнина около очите или кръвни роднини, застигнати от сърдечносъдово заболяване в млади години, да се изследват.

При патологично увеличен "лош" холестерол е задължително да се консултират с лекар, защото рискът от смърт във възрастта 35-40 г. при тях е до 20 пъти по-голям.

Източник: в. "24 часа"