Как да се справяме със задачите спокойно и без да вършим всичко в последния момент

Няма по-велик мотиватор от крайния срок. Вероятно всеки студент е изпитвал смисъла на тази мъдрост на своя собствен гръб, оставяйки ученето за последния възможен момент. И въпреки това протакането до краен предел не е най-добрата тактика, когато вече сме в работна среда и от нас се очаква много повече коректност и качество.

И все пак спазването на крайните срокове е сложна задача, която обаче може да се свърши лесно с малко повече дисциплина и някой и друг трик. 

Lifehacker.com предлага 6 решения на въпроса с приключването на задачите в срок: 

1. Имайте разумни очаквания 

Реализмът е ваш пръв приятел. Ако след 3 дни трябва да сте прочели дебела книга, да тренирате редовно, за да вземете участие в маратон, и сте дали дума да помогнете на съседа за ремонта, добре е да приложите доза обективност. Преценете как сте изпълнили успешно задачите си в миналото и какви трикове можете да приложите, за да излезете от трудното положение. 

2. Преструвайте се, че за пръв път правите подобно нещо

Това може да ви звучи странно, когато работите върху проект или задача, която категорично не ви е непозната. Всъщност, тайничко си мислите, че ще я свършите за нула време. Не влизайте в капана! Действайте така, сякаш никога не сте се занимавали с такава материя досега. 

Виж още: Дори най-скучната диплома помага при търсене на работа

3. Изместете крайния срок два дни по-напред 

Това е лесен трик, който е много важен. Захвърлете като непотребен срокът, който ви е даден. Формулирайте нов. Така ще имате достатъчно време за корекции, в случай че нещо се обърка. Освен това така понижавате напрежението и стреса. 

4. Бъдете селективни, щом опре до крайни срокове

Не всяка задача изисква краен срок. Може да се заблуждавате, че всичко трябва да бъде изпълнено в определен срок, но истината е, че така може по-скоро да внесете хаос в работата си, отколкото организация. Ако сме поели вече много ангажименти, по-добре да не поставяме краен срок на тези, които могат да изчакат малко. Не давайте обещания, които не можете да изпълните или ще изпълните некачествено. Ако задачата не е с висок приоритет, тя не се нуждае от краен срок. 

5. Поставяйте в най-скоро време крайните срокове 

Не поставяйте краен срок, който е някъде далеч в бъдещето. Хората се ориентират по-добре, когато могат да преброят дните, които остават, за да бъде изпълнена дадена задача. Когато знаете, че разполагате с време от цял месец, напълно възможно е да не успеете да изпълните проекта в срок. 

Виж още: Не прави така в офиса

6. Наградете се (или пък си дайте почивка) 

Ако сте изпълнили част от задачата в срок, най-добре си починете малко. По този начин ще стимулирате своята продуктивност в дългосрочен план. Отметнали сте цялата задача? Тогава се наградете. Не говорим за награда кола, а просто за разходка, лека закуска и нещо друго, което категорично ще ви накара да се чувствате добре.

Източник: Lifehacker.com