Гневът е лош съветник. Как да се отърсим от него

Има дни, в които нищо не се случва както трябва, а ние само се ядосваме и ядосваме. Понякога пък на самите нас малко ни трябва, за да избухнем. 

Гневът лош съветник по принцип, а още повече - в работната среда. Да не говорим, че избухванията вредят най-много на нас самите. 

Онлайн изданието Psycology Today ни дава пет практични техники, с които да държите раздразнението под контрол, когато се наложи: 

1. Погледнете на ситуацията като външен човек

Когато някой или нещо ви ядоса, опитайте се да си представите, че наблюдавате ситуацията отстрани и че това се случва с някой друг. Съсредоточето се върху детайлите – това ще ви помогне да се „охладите“ и да поемете контрол над нещата.

Виж още: Шест неочаквани положителни страни на гнева

2. Направете скала на гнева си

Когато се хванете, че сте ядосани, направете в главата си скала на гнева и оценете раздразнението си в момента от 1 до 10. От 1 до 3 - раздразнени сте, но почти всичко е наред. От 4 до 7 - ядосани сте, но можете да се контролирате. 8, 9 или 10 - всеки момент ще избухнете. Какво следва? Нищо. Докато оценявате гнева си, ще смъкнете напрежението до поносими граници.

3. Бройте до пет 

Отбройте бавно до пет, преди да кажете нещо, когато се чувствате провокирани. Не се оставяйте на гнева да ви ръководи.  давайте веднага изява на гнева и злобата, защото след това ще се наложи да плащате сметката - най-малкото, ще трябва да се извините. Започнете да броите бавно, дишайте дълбоко. Ако гневът не преминава, продължавайте да броите.

Виж още: На какво се дължи агресията у децата?

4. Дишайте дълбоко

Вдишайте и издишайте бавно и дълбоко няколко пъти, като се съсредоточите върху самото дишане. Реално е по-трудно, отколкото звучи, но наистина работи и успокоява. 

5. Преместете тежестта на тялото си

Вместо да преместите тежестта на предмет близък предмет, с който искате да халосате някого, преместете тежестта на собственото си тяло върху левия крак, без да го повдигате от пода. Бройте до пет и след това се отпуснете на десния си крак. Повторете няколко пъти процедурата.

Източник: Psycology Today