Капитанът на хеликоптера е починал след инцидента, двама са ранени, но без опасност за живота

Български военен хеликоптер падна в Черно море по време на тактическо учение, съобщава Министерството на отбраната (МО).

Командирът на екипажа капитан Георги Анастасов е починал във Военноморска болница във Варна. Останалите двама членове на екипажа - капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов, са адекватни, без опасност за живота.

Летателният апарат "Пантер" е от състава на Военноморските сили, военно формирование 36 940, и е изпълнявал задачи по време на учението "Черно море 2017".

Инцидентът е станал около 12,30 ч. при маневра след изпълнена задача "артилерийска стрелба по надводна цел". По същото време край устието на река Камчия в района са се намирали фрегатата "Дръзки" и водолазен катер. Екипажите им са оказали помощ на пострадалите, съобщава Би Ти Ви.

"Той имаше една задача. След като я изпълни успешно при маневриране за насочване към авиобаза "Чайка" е имал съприкосновение с един от корабите, който е участник в учението, и като резултат вертолетът е паднал във водата. По никакъв начин към момента не мога да кажа дали се касае за грешка на пилот, дали се касае за техническа неизправност. Вече са в ход следствените действия. Изпратени са необходимите хора на място", казва пред телевизията кап. I ранг Георги Пенев, началник на щаба на ВМС.

Източник: Би Ти Ви