Заслужавате повишение - или поне малко по-висока заплата. Затова не се страхувайте - влезте в кабинета на шефа си и го поискайте

Добре, знаем, че не е толкова просто. Без значение колко сте заслужили, разговорът с мениджъра за по-голяма заплата или стъпка нагоре в кариерата е дипломатическо предизвикателство. 

Кариерният съветник Кийт Лорънс Милър сподели с портала Real Business, цитиран от "Мениджър Нюз" правилните стъпки, с които да преодолеете успешно това изпитание.

Стъпка №1: Покажете работата си

Първата и основна грешка, която правят хората е, че не се подготвят. Изгладете резюмето си и профила си в "Линкедин" и бъдете готови да защитавате позицията си с подробни примери за постижения на сегашния си пост. 

Ако само кажете, че работите в компанията от пет години и заслужавате повишение, нищо няма да стане. Трябва да покажете доказателства.

Стъпка №2: Изберете ненатоварен ден

Изпратете имейл на шефа си, за да си насрочите час за среща. В идеалния случай изберете ден, когато вашият началник не е много зает или стресиран. В крайна сметка, не искате да е разсеян или нервен, когато ще обсъждате нещо толкова важно.

Стъпка №3: Фокусирайте се върху бъдещето

По време на срещата целта ви е да покажете, че сте овладели сегашната си роля до съвършенство и че ще се справите много добре на по-висока позиция. Досегашните успехи са индикатор за бъдещи такива – обяснете например, че сте работили върху проект, където сте надминали очакванията с 20% и това ви е позволило да поемете по-отговорна роля, ръководейки нови пет души. 

Така ще покажете как силните резултати могат да станат предпоставка за още по-големи неща. Трябва да доведете до вниманието на шефа следното: Аз съм готов/а да поема нови, амбициозни проекти, и ще ги изпълнявам по-добре от всеки друг.

Виж още: Не правете това на новата си работа

Стъпка №4: Бъдете готови да сте твърди

Шефът може да ви отговори, че компанията не разполага със средствата да ви даде повече пари или повишение в длъжност. Най-вероятно това не е истина. Освен ако не говорим за много малка компания, повечето фирми имат достатъчно пари, за да дават справедливо заплащане, казва Милър. Просто търсят начини да минат по-тънко.

Не позволявайте изместване на темата, настоявайте, че сте ценни за компанията и че ще се радвате да отведете бизнеса до ново ниво на успехи на новата си позиция. Помага и ако имате оферта за работа от друго място подръка. Тогава разполагате с предимство в преговорите – с коз в ръкава, казва Милър.

Ако мениджърът отказва да прояви гъвкавост по отношение на парите, има други неща, които може да договорите, като по-добри бонуси и осигуровки, допълнителни почивни дни и варианти за работа от дома.

Стъпка №5: Останете спокойни

Не губете присъствие на духа, дори и срещата да не протича така, както сте се надявали. Хората стават много емоционални, когато чуят отказ – съвсем като малки деца, смята експертът.

След срещата запазете позитивната си нагласа и се фокусирайте върху това да запазите същото ниво на продуктивност като преди. Никога не знаете кога може да се появи ситуация, в която нещата ще се променят или ще получите нова възможност. Затова не съсипвайте репутацията си, като се цупите. Никога не си изпускайте нервите на работа и никога не злословете срещу мениджъра, дори и да е най-лошият на света, съветва Милър.

Какъв е изводът – ако заслужавате повишение или увеличаване на заплатата, е много вероятно да ги получите – но ако подходите по правилния начин. В интерес на компанията ви е да запази най-добрите си служители, като им осигури справедливо заплащане и кариерен ръст. Планирайте предварително, запазете присъствие на духа и се осмелете!

Виж още: Подмазвач - Не! Ласкател - Да!