Да работиш у дома има своите предимства, но има и някои недостатъци, които не са за пренебрегване

Работата от вкъщи често звучи като прекрасна идея. Спестяват се разходи за транспорт, разходи за храна (особено ако обядвате в ресторанти или от сорта), можете да отделяте повече време за семейството и никой не ви гледа в монитора дали си вършите работата. 

Въпреки това и работата от дома има своите недостатъци и те не са за пренребрегване. Ето някои от тях: 

1. Разсейвате се повече

Този проблем не се наблюдава при всички. Някои хора могат от дома да свършат дори повече работа, отколкото в офиса. Но го има моментът, когато трябва да обърнете внимание на децата, да сготвите нещо, да оправите нещо... У дома съществуват 1000 неща, които могат да ви отвлекат вниманието от работата. Така че, особено ако денят е от онези, в които не можете да се съсредоточите, разсейването в домашна атмосфера може да бъде сериозен проблем.

Виж още: Социалното министерство предлага гъвкав график

2. Липса на социални контакти

Когато работите вкъщи, винаги съществува опасността да се затворите в себе си и социалните ви контакти рязко да намалеят. Когато не се налага да излизаш за нещо различно от презареждане на хладилника, се случва като цяло да пренебрегваш излизането. А от това страда и личният живот. 

3. Преработвате се

Това е другата крайност на работата от вкъщи - претоварването. Работата от дома няма ясно работно време и границите са силно размити. Понякога можете да "влезете в серия" и от работа да забравите за хранене и сън (случвало се е). Така вместо да се възползвате от условията и да прекарвате повече време със семейството си, се впускате в един водовъртеж от работа и ви остава по-малко време за близките ви, отколкото ако работехте в офис от 9 до 6. 

Виж още: 9 начина да запълним пълноценно времето си, когато си търсим работа

4. Нужна е много повече лична организираност

Ако работите от офис и ви се налага да отговаряте на въпросите на шефа в стил "Докъде стигна с...", организираността идва както от вас, така и от началството. Но ако работите от вкъщи, на вас се пада изцяло да се самоорганизирате. А това е тънък момент. Можете или да изпаднете във водовъртежа на работата, или да се разсейвате постоянно. Същервеменно трябва да организирате храненето си, а вероятно и храненето на цялото семейство. В крайна сметка се получава мешавица от много задачи и само вие да ги свършите. 

5. Имате усещане, че нямате време за нищо

Пряко следствие от предната точка. Балансът между работа у дома и личен живот така ви е погълнал, че не ви остава много време да се разходите навън или да се видите с приятели - и се създава усещане за изолираност от света.