Какво ще ни предпази от изпадане в депресия заради продължителния период без работа

В днешно време смяната на работа е нещо напълно нормално. Може да се случи човек не открие на настоящата си работа достатъчно перспективи за развитие и се решава да потърси нещо по-добро. Понякога обаче търсенето не потръгва и се оказваме в период без работа и в търсене на нови опции.

А това може да се проточи, което на свой ред може да ни депресира, изнерви и като цяло да ни накара да потърсим някоя също толкова неподходяща работа като предишната. В такива ситуации имаме нужда от нещо, което да ни държи на крака, което да предотврати лошото настроение и чувството на обреченост. 

"Бизнес инсайдър" дава девет съвета как да останем стабилни и с ума си, когато новата работа все още не се появява: 

1. Сдобийте се с базови познания по програмиране 

С развитието на новите технологии, все по-голяма полза ще имаме от някакви способности в програмирането и писането на код. Честно казано в скоро време елементарните познания в областта ще са също толкова задължителни, колкото и познанията по чужди езици в момента. Един бърз онлайн курс и отделяне за целта по 30 минути на ден могат да ви направят голяма услуга впоследствие.

2. Занимавайте се с чужди езици

Както вече споменахме, познанията по чужди езици са нещо базово в момента. Все по-често компаниите, които предлагат работа са международни и изискват познания поне по английски. Да не говорим, че огромна част от информацията в интернет е именно на английски. Освен това самото учене на език тренира мозъка ви и няма да го остави да залинее. 

Виж още: Как да напуснем работа с достойнство​

3. Извадете музикалния инструмент от гаража

Да, най-вероятно следващата ви работа няма да е свързана с музиката (макар че нищо не е 100% сиугрно в този свят). И все пак да се поупражнявате в свиренето на музикален инструмент ще е по-скоро полезно за вас. Това действа успокояващо до голяма степен, спомага за тренирате мозъка си и е още едно умение, което не се знае кога може да ви влезе от полза. А и е по-добър вариант от простото висене пред телевизора

4. Прочетете някоя книга

Откъснете се от екрана и прочетете някоя книга. В книгите можете да намерите добри идеи и полезни знания. Освен това четенето на книги доказано подобрява концентрацията и разширява обхвата на речника ви.

5. Започнете блог

Прекрасна идея за запълване на времето, която може дори да ви се отплати финансово след време. Дори да не можете да пишете добре, стартирането на блог ще ви помогне определено. Писането на седмична база по проблеми, които малко или много ви вълнуват, ще ви научи да структорирате мисълта си, да се изразявате по-добре и по-убедително. Това може пък, от своя страна, да ви помогне при писане на мотивационно писмо впоследствие.

6. Експериментирайте в кухнята

Готвенето има силно терапевтична функция, също толкова силна колкото и самото ядене след това. Упражненията може да не започнат добре, но в един момент ще нацелите своя стил и вече ще можете да се гордеете с готварските си умения. Освен това ще зарадвате близките си. 

Виж още: Ефективна стратегия за интервю за работа​

7. Излезте от вкъщи

Разходките, кратките пътувания и екскурзии могат много добре да прочистят ума ви. Дори обикновено каране на колело в парка може да има благоприятен ефект върху съзнанието ви и да ви спаси от мрачните мисли. Освен това по този начин можете да се насладите на местните забележителности и на красивата природа около града. 

8. Заемете се с някоя местна кауза

Винаги има нещо, което може да се подобри в средата около вас. Можете да се заемете с почистването около мястото, където живеете, с инсталиране на катеружки за децата (или с поправянето им), можете да подхванете кампания за запазването на някой животински вид или да се включите в местната кухня за бедни. Вариантите са много и стига да намерите своята кауза, ще се чувствате много по-щастливи и доволни от себе си.

9. Заемете се с упражнения

Упражненията и физическата активност безспорно изчистват мозъка от всичките глупости, които се опитват да се загнездят там. Освен това се вкарвате във форма и придобивате тялото, за което мечтаете открай време.

Източник: "Бизнес инсайдър"