Според Националното сдружение на малкия и средния бизнес това дава ясно отражение върху качеството на бизнес средата у нас

45% от работещите фирми у нас са без работници, а 85% от тях са с до 4 служители. Тази статистика показва профила на българската икономика и до колко тя е зависима от размера на бизнеса. Това заяви Елеонора Негулова от Националното сдружение на малкия и средния бизнес пред Bloomberg TV България. 

Тя коментира, че една част от тези компании са фасадата на сивата икономика и това е отражение на качеството на бизнес средата. Според нея трябва да се осмисли необходимостта от специален подход и интегрирани политики в сектора на малките и средните предприятия. 

"Повече от 90% от българските компании попадат именно в тази категория. Затова е важно да се използва европейският пример за законодателство и данъчни облекчения. Сега голяма част от ресурсите и средствата по оперативни програми не достигат до предприятията", посочи Негулова.

Виж още: Един на всеки 16 българи у нас работи като чиновник

Тя уточни, че в момента се правят стъпки за обединяването на малкия и средния бизнес в конфедерация. Целта е да се отправят общи послания към управляващите и да се излъчват силни предложения пред Тристранния съвет.

Според Негулова задължително условие за прилагането на политиките към малкия бизнес е отчитането на териториалните специфики и подкрепата както на държавно, така и на общинско ниво. 

"Нивото на предприемаческа култура в България не е достатъчно високо. Трябва да се върви паралелно. Освен че младите хора трябва да бъдат обучавани в предприемачество, хората, които се занимават с него, също трябва го развиват", допълни още Елеонора Негулова.

Виж още: 7 бизнес идеи, върху които можете да започнете да работите веднага

Източник: Bloomberg TV България