Най-често плащанията се бавят в търговията, ресторантьорството, охраната, транспорта и производството на храни

Забавените заплати на служители в България през миналата година са 43 млн. лв., а засечените нарушения от инспектори са над 12 хил. 

Най-често плащанията се бавят в търговията, ресторантьорството, охраната, транспорта и производството на храни. В повечето случаи на работниците им се налагало да чакат заплатите си с месеци, съобщава Би Ти Ви.

Синдикатите настояват да се въведат нови правила, които да гарантират получаването на възнагражденията в срок.

Профсъюзите оповестиха, че 24 млн. лева от забавените възнаграждения са платени от работодателите след намесата на Главната инспекция по труда. Други 19,5 млн. лв. обаче са останали неразплатени.

Виж още: Жените у нас взимат 13% по-ниски заплати от мъжете

Синдикатите предлагат работодателите да нямат право да бавят заплати не повече от 2 месеца, като през това време да бъдат задължени да плащат поне 60% от дължимото възнаграждение. Друго предложение е работодателят да бъде задължен в такива случаи да уведоми инспекцията по труда, че има финансово затруднение.

След приключване на дадения срока те нямат право повече да намаляват заплатите и трябва да ги плащат заедно с това, което си разсрочили.

Служителите също ще могат да искат несъстоятелност на работодателя, се предлага още в промените. Когато фирмата няма пари, а дължи заплати - собственикът трябва да носи отговорност. А когато фирма фалира и не е платила парите на работниците, служителите да си получават дължимото преди банките и другите кредитори.

Виж още: В София взимат два пъти по-големи заплати, отколкото във Видин

През изминалата година около 15% от предприятията са забавили заплатите на служителите си за три месеца. А други 40% са ги бавили по месец, показват още анализите на синдикатите.

Източник: Би Ти Ви