Липсват реални мерки за превенция на употребата на марихуана и леки наркотици от ученици

Ученици се снимаха как пушат марихуана в клас. Те заснели видео и го публикували във "Фейсбук", като впоследствие клипът е бил изтрит, но не и преди историята да стигне до училищното ръководство. 

Четиримата ученици от записа са били извикани в училището заедно с родителите им.

Въпреки оправданията им, че не са пушили марихуана, а обикновени цигари, те все пак са наказани, тъй като пушенето на територията на училището е забранено по принцип. 

Това са едни дванайсетокласници, които са абсолютно наясно с правилника за дейността на училището, коментира пред Нова телевизия директорът на училището Валентина Стоенчева-Георгиева.

"Очакваме активност от страна на родителите и дори предложения за това как да се справим с проблема наркотици и употреба на наркотици в училище", посочи Соня Мелоян от РИО-Пловдив. Така реално от местния инспекторат нямат представа какви мерки за превенция на употребата на леки наркотици трябва да бъдат взети, за да се реши този проблем.

По-късно на педагогически съвет е взето решение учениците да бъдат наказани с общественополезен труд, тъй като остава по-малко от месец до завършването им.

Проблемът тук е, че това далеч не е единственият случай на употреба на марихуана от ученици. Според последното изследване на Световната здравна организация върху влиянието на различни пороци върху младите, страната ни попада в челната петица на държавите, чиито младежи употребяват марихуана. 

Това, което липсва в момента, са сериозни и реални мерки за превенция на употребата на леки наркотици. 

Източник: Нова телевизия