Според Кънчо Стойчев ромският етнос е набеден за всички безобразия в България, тъй като те не са виновния за най-големия проблем на страната - корупцията

Всеки седми българин си е изготвил основен жизнен план и той не е свързан с България, а да се изнесе час по-скоро, при младите хора - всеки четвърти, а при младите и образовани - всеки трети", заяви пред Нова телевизия социологът Кънчо Стойчев.

"Каква държава сме направили? Държава, в която огромната част от нацията иска час по-скоро да се изнесе. Търпим пред очите ни да се изпепелява всяка една институция и всичко да се заменя с персоналното и с пускане на някакви лафчета", заяви социологът.  

Истината е, че в България няма повече от 6 млн. души. Няма война, която да е причинила подобно опустошение, коментира още Стойчев.

Ромската престъпност

Заедно с бившия социален министър Христина Христова той коментира и темата с ромската престъпност и интеграцията на тази общност. 

"Държавността се свежда не до основите си, които са действащи институции, а до някакви големи АЗ-ове и преди всичко един АЗ, който опрасква, оправя", заяви социологът. 

По думите му ромската общност е набедена, че е причина за безобразията в България, като според него те не са виновни за основния проблем на страната - корупцията.

Виж още: Обективно за ромската интеграция

Според него не може да се поставя тази общност под един знаменател, защото те са изключително различни в България. 

"Най-големият проблем е с отсъствието на държавата и на образователната система. Опитът ми с роми показва, че ако държавата си свърши работата и тези деца още на 2-3 години бъдат взети в детските градини сред българчетата, резултатите са прекрасни", коментира Стойчев.

Не етнически, а социален проблем

Според Христина Христова проблемът не е етнически, проблемът е социален, а фокусът е образованието. 

Според нея образователният министър всяка сутрин трябва да има списък - инспекторат по инспекторат - колко ромски деца днес не са на училище. На другия ден трябва да се знае защо. 

"Няма разлика между едно дете българско на 10 години, което сериозно посещава училище и се образова, и едно 10-годишно ромско дете, което сериозно се образова", коментира Христина Христова. 

Според Кънчо Стойчев разковничето е детската градина, а не училището. 

"Данните с които разполагам, показват, че ако се тръгне от 3-годишна възраст и детската градина, успехът натам е почти гарантиран", заяви социологът. 

Източник: Нова телевизия