Според анализите на експертите от приходната агенция по Великден и Коледа българинът е склонен да харчи с 10-12% повече от обичайното за другите почивни дни

Най-много пари са минали през касите на ресторантите и баровете - около 14 млн. лв. 

Освен това инспекторите очакват да има обороти и в библиотеки и музеи - по великденските празници миналата година там са отчетени около 40 хил. лв,, информира Нова телевизия.

Заради по-високите цени на агнешкото, зелените салати и другите пресни зеленчуци през тази година,

за празничната трапеза са похарчени повече средства

За първи път от няколко години цената на агнешкото месо не падна при производителите в последния момент преди празника, похвалиха се стопаните. Обичайно преди Великден някои от тях продаваха на 4,50 лв./кг живо тегло, но сега почти нямаше сделки под 6 лева. 

На места по магазините месото свърши, което позволи на хитри търговци да пробутат мазни шилешки мръвки вместо крехки агнешки, информира "Монитор".

С 2% се е повишил Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, съобщиха от Държавната комисия по стокови борси и тържища. Според експертите подобно повишаване на цените се наблюдава почти всяка година преди Великден.

Цената на вносните доматите се повишава в седмицата преди празника с 10,1% до 2,52 лева за килограм. Краставиците от внос поскъпват със 7,8% до 2,21 лева.

Цената на родните краставици скача с 20,7% до 2,92 лева за килограм

Зелето се търгува на едро по 1,06 лева за кило, а картофите по 0,52 лв./кг. Зелената салата поскъпва със 7% до 1,07 лева за брой. Връзка репички се търгува на едро по 0,67 лева.

Източник: "Монитор", Нова телевизия