36% e ръстът на ИТ износа

3,955 млрд. лв. (2,02 млрд. евро) са общите приходи от предоставяни у нас телекомуникационни услуги и дейности в сферата на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) през 2013 г., показват данните на участниците в тазгодишните класации ИКТ Топ 100 на Computerworld България

За ИКТ класацията данни са подали 106 фирми (126 през миналата година), както и още 12 телеком играча.

Сериозният над 10% спад на пазара на телекомуникационни услуги се компенсира изцяло от увеличените приходи на компаниите от ИТ сектора, голяма част от които работят и за чужди пазари, предоставяйки разнообразни продукти и услуги с висока добавена стойност на клиенти от целия свят.

Общият оборот на ИКТ компаниите в класацията за 2013 г. е над 1,57 млрд. лв. (0,8 млрд. евро), като с най-голям относителен дял отново е дистрибуцията на ИТ хардуер, софтуер и комуникационни продукти (точно една трета от постъпленията за 2013 г.), а на второ място излизат дейностите по аутсорсинг услуги с над 17,2%, изпреварвайки традиционно силния сегмент на системната интеграция, който тази година генерира едва 15,6% от оборота на ИТ фирмите.

Този резултат е логичен на фона на липсата на големи проекти и инициативи в областта на е-правителство, като повечето реализирани комплексни ИТ решения, особено в държавната администрация, са резултат от търгове, спечелени още през 2012 г. и подкрепени с европейско финансиране по ОПАК и ОП "Конкурентоспособност"

Застоят в проектния бизнес, подсилен от политическата несигурност, липсата на свежи чуждестранни инвестиции, неясните рамки на новите европейски фондове за програмния период 2014-2020 г. вещаят още по-слаби резултати за фирмите, разчитащи основно на българския пазар.

Към неблагоприятните фактори се добавят и свитите инвестиции в телекомуникационния сегмент, като мащабният инфраструктурен проект в Globul (финансиран от новия собственик Telenor) е поверен на българското поделение на Huawei (която не подава финансови данни за локалния пазар подобно на останалите големи играчи в сектор на производителите като Ericsson, NSN, Alcatel Lucent и Cisco). 

В същото време Mtel обяви, че ще инвестира около 200 млн. лв. в мрежата си и в ИТ системи през тази година. "Мтел" е инвестирала над 1,5 млрд. лв. в нови технологии от 2005 до 2013 г., а през 2014 г. е планирала да инвестира още 200 млн. лв. Vivacom е инвестиралa около 165 млн. лв. през 2013 г., като почти 114 млн. са инвестициите в оптичната инфраструктура и мобилната мрежа, а още 11,4 млн. лв. са дадени за ИТ инфраструктура и проекти за обслужване на клиенти.

Същевременно нарастването на ИТ износа с над 36% означава, че българският ИТ бизнес е конкурентоспособен и успява да осигури стабилно заплащане за висококвалифицирани ИТ специалисти. Размерът на ИТ износа от 286 млн. евро представлява над 1/3 от общите ИТ приходи, но като дял от БВП на страната (около 12 млрд. лв., или 6,13 млрд. евро) те са под 5%.

Виж още: Кризата свърши за строителството