36% e ръстът на ИТ износа

3,955 млрд. лв. (2,02 млрд. евро) са общите приходи от предоставяни у нас телекомуникационни услуги и дейности в сферата на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) през 2013 г., показват данните на участниците в тазгодишните класации ИКТ Топ 100 на Computerworld България

За ИКТ класацията данни са подали 106 фирми (126 през миналата година), както и още 12 телеком играча.

Сериозният над 10% спад на пазара на телекомуникационни услуги се компенсира изцяло от увеличените приходи на компаниите от ИТ сектора, голяма част от които работят и за чужди пазари, предоставяйки разнообразни продукти и услуги с висока добавена стойност на клиенти от целия свят.

Общият оборот на ИКТ компаниите в класацията за 2013 г. е над 1,57 млрд. лв. (0,8 млрд. евро), като с най-голям относителен дял отново е дистрибуцията на ИТ хардуер, софтуер и комуникационни продукти (точно една трета от постъпленията за 2013 г.), а на второ място излизат дейностите по аутсорсинг услуги с над 17,2%, изпреварвайки традиционно силния сегмент на системната интеграция, който тази година генерира едва 15,6% от оборота на ИТ фирмите.

Този резултат е логичен на фона на липсата на големи проекти и инициативи в областта на е-правителство, като повечето реализирани комплексни ИТ решения, особено в държавната администрация, са резултат от търгове, спечелени още през 2012 г. и подкрепени с европейско финансиране по ОПАК и ОП "Конкурентоспособност"

Застоят в проектния бизнес, подсилен от политическата несигурност, липсата на свежи чуждестранни инвестиции, неясните рамки на новите европейски фондове за програмния период 2014-2020 г. вещаят още по-слаби резултати за фирмите, разчитащи основно на българския пазар.

Към неблагоприятните фактори се добавят и свитите инвестиции в телекомуникационния сегмент, като мащабният инфраструктурен проект в Globul (финансиран от новия собственик Telenor) е поверен на българското поделение на Huawei (която не подава финансови данни за локалния пазар подобно на останалите големи играчи в сектор на производителите като Ericsson, NSN, Alcatel Lucent и Cisco). 

В същото време Mtel обяви, че ще инвестира около 200 млн. лв. в мрежата си и в ИТ системи през тази година. Мтел е инвестирала над 1,5 млрд. лв. в нови технологии от 2005 до 2013 г., а през 2014 г. е планирала да инвестира още 200 млн. лв. Vivacom е инвестиралa около 165 млн. лв. през 2013 г., като почти 114 млн. са инвестициите в оптичната инфраструктура и мобилната мрежа, а още 11,4 млн. лв. са дадени за ИТ инфраструктура и проекти за обслужване на клиенти.

Същевременно нарастването на ИТ износа с над 36% означава, че българският ИТ бизнес е конкурентоспособен и успява да осигури стабилно заплащане за висококвалифицирани ИТ специалисти. Размерът на ИТ износа от 286 млн. евро представлява над една трета от общите ИТ приходи, но като дял от БВП на страната (около 12 млрд. лв., или 6,13 млрд. евро) те са под 5%.

Виж още: Кризата свърши за строителството