Тазгодишният световен ден на здравето минава под мотото "Да победим диабета!"

Днес отбелязваме Международния ден на здравето. На тази дата празнуват лекари, медицински сестри, фармацевти и всички, които работят в областта на здравеопазването. 

7 април е обявен за Ден на здравето още през далечната 1948 г. От 1964 г. тази дата започва да се отбелязва и у нас като деня на здравния работник. 

Този ден дава платформа за глобална кампания за повишаване информираността на населението, като всяка година вниманието на обществеността се фокусира върху различен здравен проблем, счетен за приоритет и спешен за решение. 

Тази година кампанията е с насоченост към информираноста на хората, превенцията, ранната диагностика и правилното лечение на диабета.

Мотото е "Да победим диабета!"

Световната здравна организация публикува вчера доклад по случай Световния ден на здравето, в който предупреждава, че хората с диабет са се увеличили четирикратно за последните 30 години и жертвите на болеста и високата кръвна захар вече достигат 3,7 млн. души годишно. 

В световен мащаб 422 млн. възрастни души живеят с диабет през 2014 г., в сравнение със 108 млн. през 1980 г., се казва в текста на СЗО. В него също така се предупреждава, че заболяването се разпространява заради промените в начина, по който хората се хранят, движат и живеят. 

Видео: Как да разпознаем диабета​

Заболяването пряко е довело до смъртта на 1,5 млн. души по света през 2012 г., но увеличените нива на глюкоза в кръвта, резултат от диабета, са причина за още 2,2 млн. смъртни случая през същата година, посочва още докладът.

Друг растящ показател са психичните отклонения. Един от всеки четирима души страда от някакъв вид психично разстройство, а прогнозата на СЗО е до 2050 г. всеки втори да е някъде в аутистичния спектър.

За България картината не е по-различна от световните тенденции. Водещи причини за пропуснати работни дни и ранна смърт у нас са исхемичната болест на сърцето, инфарктът и изобщо сърдечно-съдовите заболявания, но пък значително се е увеличила преживяемостта на хората с различни видове рак и белодробни болести, както и излекуването на инфекциозни болести и на различни отравяния или дефицити в кръвта.

Леко са се покачили случаите на туберкулоза у нас през 2013 г. спрямо 2000 г., отчита статистиката, но само със стотни от процента. Смъртността, причинена от диабет обаче расте с по около 1% на година в последното десетилетие.

По-големият проблем в България

Един от основните проблеми, пред които в последните години е изправено родното здравеопазване, остава желанието на българските специалисти да се усъвършенстват и да работят в чужбина.

За 2014 г. Българският лекарски съюз издаде най-много сертификати за работа в чужбина, откакто изобщо се води статистика. 548 лекари пожелаха да напуснат страната ни през 2014-а, а 524 - през 2015 г. 

Виж още: За 4 години над 1800 лекари са напуснали България​

От началото на годината до настоящия момент от българското здравеопазване са се отказали 142-ма медици. Тревожната тенденция определя средната възраст на работещите у нас лекари, която към момента е 55 години.

Източник: "Дарик", "Дневник"