Руските туристи вече предпочитат да отсядат при приятели

С 20% са спаднали туристите спрямо началото на сезона миналата година. Тревожните резултати отчитат хотелиери в Слънчев бряг. От туристическия бранш се оплакват, че все повече руски граждани отсядат в квартири при свои познати, а не в хотели.

Все по-малко руснаци

Туроператорите са установили тенденцията тази година руските туристи, почиващи по родното Черноморие, предпочитат да отседнат в частни квартири при свои приятели, които имат недвижими имоти у нас, вместо в хотели.

Отливът на чужди туристи сериозно притеснява представителите на бранша, като оттам отбелязват, че не само рускте туристи се оттеглят от родните плажове, като там спадът е с над 50% спрямо миналата година, но и туристите от други държави намаляват. Това се отразява негативно най-вече на хотелите по родното Черноморие.

Виж още: Защо руснаците (и не само те) няма да дойдат в България

38 хил. руснаци със собствен имот само в Несебър

Към момента само в община Несебър има 38 хил. руснаци със собствен имот. Застой обаче има не само в туризма, но и в бизнеса с апартаменти. А по Южното Черноморие се търсят начини руснаците да се върнат.

Според руски журналисти проблемът не е само икономически, а по-скоро политически. Представителите и на туризма, и на фирмите за недвижими имоти се надяват ситуацията и в двата сектора на икономиката ни да се промени в положителна насока или поне да се стабилизира.

Източник: Нова телевизия