Какви трикове и стратегии да ползвате, за да уловите възможно най-добре публиката си

Презентацията е неотменна част от съвременния бизнес. Вие можете да произвеждата прекрасен продукт, но ако нямате способен човек, който да го продаде, този продукт губи своята стойност. А в продажбата, умението да се презентира е от особена важност.

Ето няколко идеи, от които всеки може да се възползва, независимо дали е професионален презентатор, или просто човек, който иска да прави добро впечатление:

1. Бъдете развлекателни

Публиката обича да бъде забавлявана, да ѝ се поднесе добро, неаматьорско представление, за да остане доволна накрая. Приемете презентацията си не толкова като представяне на продукт, услуга или идея, колкото като представление с различни елементи, което трябва да остави отсрещната страна доволна. 

Речта трябва да бъде богата, умела, информативна (но не прекалено). Това не означава да се правите на циркова маймунка, но пък не трябва да бъдете и твърде суховати. Вкарайте няколко умели шеги на точните места, разчупете леда и говорете с увереност. Хората обичат това.

2. Създайте си темпо

Една от грешките на много начинаещи презентатори е да забързват прекалено много речта си. С репетиции това се коригира. Създайте си равномерно темпо и в зависимост от реакциите на публиката можете да забавите или да ускорите, да повишите или да понижите силата на гласа си. Приемете речта си за музикално произведение, което трябва да държи интереса на слушателите - то не е монотонно, има своите изменения. Съчетайте всичко това със смисловите паузи и местата с важно значение и ще създадете една добра реч. Всеки оратор има свой стил, от вас зависи да намерите своя. Експериментирайте.

3. Правете контакт очи в очи с тези, на които презентирате

Разбира се, ако презентирате пред много хора, не е възможно да погледнете всеки един човек в залата в очите. Изберете си обаче няколко души и говорете на тях. Периодично ги гледайте в очите. Така създавате усещането, че лично ги убеждавате в това, което казвате - тях и всеки един присъстващ. А, да! И се усмихвайте на хората, усмивката печели доверие.

4. Правилото "10:20:30"

Гай Кавазаки, един от най-добрите световни експерти в презентирането, използва следната схема в подготовката за своите презентации с PowerPoint - 10:20:30. Иначе казано - 10 слайда на презентацията, не повече от 20 минути продължителност на цялото представяне и никакъв текст под големина на шрифта 30pt на слайд. 

По думите на Кавазаки, не е важно колко велика е идеята ви, ако не можеш да я представиш в няколко слайда, просто и разбираемо за хората, без да ги отегчаваш. Именно там правилото 10:20:30 му помага много.

5. Правилото "20:20"

Друга подобна система за подготовка на PowerPoint презентация е правилото 20:20 - 20 слайда, всеки по 20 секунди. Предпазва публиката от скука и създава динамичност на презентацията. 

Виж още: Седемте златни съвета на Красимир Пиперков​

6. Не четете!

Основно и важно правило. Никога не четете текст пред публика. Досадно е и хората спират да ви слушат. Виждали ли сте реч на президента Плевнелиев? Независимо какво е мнението ви за него, неговите речи са убийствено скучни и един от основните фактори за това е фактът, че чете на публиката. Добрият оратор не прави това, той дори не рецитира заучен предварително текст (което не означава, че не трябва да си научите текста предварително). Добрият оратор ви говори спокойно и убедително, сякаш думите сега му идват в ума. 

7. Запазете посланието просто и разбираемо

Независимо каква е публиката ви, старайте се съдържанието да е възможно най-просто, без това да пречи на доверието във вас (един вид, просто, но не прекалявайте с опростяването). Съобразявайте се с аудиторията си и нивото ѝ на познание по темата, по която ще говорите. Съответно направете презентацията си на допустимия минимум на простота за съответната публика. В крайна сметка ще бъдете разбрани и изслушани. 

8. Обяснете в 15 думи

Ако не можете да обясните една идея в до 15 думи, седнете и помислете отново. Идеите трябва да бъдат достатъчно прости за разбиране, че да бъдат обяснени кратко и ясно. Прекомерните обяснения тежат. Дайте есенцията на това, за което говорите и след това можете да се впуснете в допълнения. Иначе рискувате да не ви разберат. 

9. Започнете силно

Ключът за добрата презентация е да хванете вниманието на публиката още от самото начало. След това можете да забавите нещата при обясненията, но не уловите ли вниманието на публиката от старта, значи сте си загубили времето.

10. Завършете още по-силно

Най-важното е да оставите емоция у аудиторията, да подтикнете към действие. Затова след силното начало и обяснителната среда трябва да завършите подобаващо с достатъчно емоция, че да накарате хората, които ви гледат и слушат, да си мислят за това, което сте казали. Силният край е начинът да се забиете в главата им и да останете там, докато не се провокира действие.

Виж още: Шефе, имам страхотен план!

11. Разкажете история

Един от най-силните начини за предаване на послание са простите истории с поука. Вижте Библията например. Религиите са най-добрия пример за добра презентация, влияят на милиони и милиарди хора по света. Как успяват да лансират идеите и морала си те? Чрез притчи. Поучете се от тях и презентирайте на своите клиенти чрез кратки истории. Така шансът да ви запомнят е много по-голям.

12. Умерен език на тялото

Това означава да намерите златната среда - няколко добре отработени движения на тялото и ръцете, които да ви предпазят от това да стоите като дърво, докато говорите (не се възприема добре от публиката), но не толкова много, че да я разсейвате с жестикулирането си.

13. Не се извинявайте

Дори да допуснете лапсус, продължете напред все едно не се е случил. Може да изглежда маловажно, но влиянието на едно малко извинение може дава на публиката сигнал за неувереност от ваша страна. А публиката няма да купи нещо от неуверен човек. Разбира се, ако сте сбъркали нещо във фактологията и някой ви направи забележка за това, извинете се и бързо продължете напред. 

14. Много подготовка

Без подготовка няма добра презентация. Дори импровизациите ви трябва да са отрепетирани. Само така се постига съвършенство. 

Виж още: 7 съвета как да станете добър оратор​

15. Забавлявайте се

Ако личи, че на вас ви е забавно цялото представяне, вероятността положението да е същото и в публиката е много по-голяма. Така че отпуснете се, вдишайте и се наслаждавайте на шоуто, което поднасяте.