Защо родните патриоти опитват да бойкотират Хелоуин, вместо да популяризират нашите собствени традиции?

"Наближава 31 октомври и ние отново с блага усмивка се каним да посрещнем традиция, която нито е българска, нито християнска. В училища и детски градини отново приканват децата да измислят своята маска, да направят своята тиква... да бъдат всичко, но не и българи! По улиците се зъбят чудовища, по новинарските емисии с шеговит тон се подмятат хелоуински остроумия и хората бавно и неусетно се поддават на всеобщата еуфория. Нека кажем "НЕ!" на Хелоуин и посрещнем следващия ден - Денят на народните будители с гордо вдигната глава!

‪#‎НеНаХелоуин‬"*

Такова послание ме обстрелва от неочаквани места във "Фейсбук" през последната седмица. Някак странно ми е в свят на глобални услуги, където интернет скъсява разстоянията до минимум и да видиш чужденец вече не е събитие, струващо си оживен разказ, така яростно да се съпротивляваш срещу един такъв празник.

На мен не ми пречи да бъда българин на 1 ноември, след като на 31 октомври вечерта съм бил пират, каубой, вампир или каквото там още може да му хрумне на човек като маскировка. Напротив, аз ще намеря начин да почета тези, които са се борили за това да говоря на родния си език в родната си страна. С гордо вдигната глава, както ме призовава горното послание от "Фейсбук".

Идеята за чуждопоклонничеството у нас е болна тема. Сякаш всяко чуждо нещо, което навлиза по родните земи е някаква ужасна гавра с нашата собствена култура. Но това сякаш не важи за различните смартфони, които ползваме, за дънките, за парфюмите и модата... За всички неща "Made in China". А истината е проста - глобализмът се случва и опитите да се спре са обречени на неуспех.

Културата е обречена на обмен. Виждаш нещо забавно, което ти харесва в другия и го споделяш на приятел, копираш, защото ти е харесало. И това е нормално. Защо работим по спирането на този процес, вместо да се опитваме да популяризираме хубавите неща в собствените ни традиции.

Да се опитваш да спреш глобализма е като да опиташ да спреш течащата надолу вода - тя все намира своя път. Ако не вярвате, спомнете си онези времена, когато у нас е имало правилна и неправилна музика за слушане. Когато е имало забранени групи и всички са искали да слушат именно тях. Хайде сетете се сега и как свърши всичко това. 

Виж още: "Защото културата означава също да пием по питие, да споделим храна..."

Културата е нещо, което се просмуква в обществото и оставя своите белези. Както например на Балканите повечето песни са общи, но всички народи проявяват претенции върху тях. Така сега нещото, което наричаме "глобално село" смесва различните традиции и изкарва на яве забавното, интересното и любопитното. Като това да се маскираш за една вечер и да излезеш навън с приятели.

Това е другият ключов момент. У нас Хелоуин не е и никога няма да бъде празник. Ние не почитаме вси светии, нито пък реално вярваме, че преградата с другия свят изтънява и душите на мъртъвците влизат в нашия. Ние просто се радваме на повода да се маскираме и да пиийнем с приятели. Възможност да се покажем пред другите и да грабнем вниманието им.

Хелоуин предоставя възможност за социална интеракция с непознати. Възможност да флиртуваш, да се запознаваш с нови хора и т.н. За по-затворените хора, това си е действително фактор.

Виж още: Защо американците не носят мартенички и как можем да ги научим

Така че, спокойно, пазители на традициите, ние няма да се отдаваме на Сатаната, или някоя друга подобна глупост. Просто ще се позабавляваме. 

А вие, вместо да се борите срещу лошият чужд празник, вземете, че работете в смислена посока - популяризирането на нашите собствени. Не мислите ли, че това е поне няколко идеи по-патриотично? 

*Правописът на съобщението е запазен напълно