Сигналът е силно устойчив на атмосферните условия, уверяват от телекома и представят данни, според които българите гледат телевизия близо четири часа дневно

"Мтел" оповестиха, че пускат цифрова телевизия през сателитна технология (DTH) с покритие в цялата страна. Отличното качество на връзката е гарантирано от модерния телепорт в Австрийските Алпи, новия сателит, изведен преди две години, и по-голямата антена (80 см в диаметър), която осигурява 2 децибела по-силен сигнал от конвенционалните антени с диаметър 60 см.

Предложението на телекома включва повече от 150 тв канала, от които над 20 HD канала. Потребителите могат да избират между три пакета в зависимост от нуждите си, а като предимство се сочи, че дори най-малкият пакет дава достъп до HD канали.

Новата услуга беше представена от главния изпълнителен директор на "Мтел" Танасис Кацирубас и Адриан Йежина, главен директор "Мултимедия и фиксирани услуги" в компанията.

България изпреварва ЕС по навлизане на платената телевизия, като делът й у нас е 85%, а средно в ЕС - едва 60%, съобщи главният изпълнителен директор на "Мтел". 

"В България този тип услуги се предлагат на далеч по-ниски цени от средните за Европа - обясни Танасис Кацирубас. - Средните приходи на месец от клиент в ЕС са 22,36 евро, а в България три пъти по-малко, 7,47 евро."

Проучване сочи, че българите гледат телевизия средно по 225 мин. на ден, като за 60% това е всекидневен навик, а 31% включват телевизора по няколко пъти на ден. Най-гледани са филмите - 80% от зрителите избират най-често тях, а почти толкова, 75%, следят новинарските емисии. Въпреки богатия избор от тв канали най-често гледаните са не повече от седем.

Фотогалерия: Още статистика за тв пазара у нас

Оборудването за новата услуга на "Мтел" включва сателитна чиния, конвертор, HD сателитен приемник и смарт карта, като при сключване на 1- и 2-годишен договор се предоставя безплатно, а при безсрочен договор може да се закупи от "Мтел". Цената на "Икономичен пакет" за абонати на "Мтел" е едва 9,90 лв. на месец при 2-годишен договор.

Сателитната телевизия на "Мтел" предоставя допълнителни функции като електронен програмен справочник, запис на предавания, възпроизвеждане на видео и снимки, родителски контрол и настройка на дистанционното на цифровия приемник, така че да работи с телевизора и да се ползва само едно дистанционно управление за по-голямо удобство.

Адриан Йежина разказва за опита на "Телеком Аустрия груп" в предоставянето на цифрова телевизия през сателитна технология