Местата, където престъпност, икономически фактори и природни стихии позволяват спокоен живот

Къде искате да живеете? Някои биха отговорили на този въпрос с "Малка къща в планината", други биха искали да обитават къщичка на някой тропически плаж. Трети пък биха пожелали да са в сърцето на някой голям град. Истината обаче е, че ако този въпрос се постави сериозно, повечето хора биха избрали някое сигурно място, където има малко престъпност, добра икономика, стабилен трудов пазар и няма природни бедствия.

Това са приблизително и критериите, които са помогнали на Lifestyle9.com при изграждането на класацията на най-сигурните места по света за 2014 г., пише Economic.bgКласацията е изготвена въз основа на доклад на Федералното бюро за разследвания (ФБР) на САЩ.

Ето и топ 10 на най-сигурните държави в света:

10. Сингапур

Ниво на престъпност: 19.98

Безопасност: 80.02

Въз основа на статистическите данни, Сингапур е десетата най-безопасна държава в света с много нисък процент на престъпност. Сингапур е и седмият най-чист град в света. Основната причина за сигурността, която предоставя на гражданите си, е размерът на санкциите и видът на наказанията, наложени на хората, неспазващи закона.

9. Бахрейн

Ниво на престъпност: 19.79
Безопасност: 80.21

Бахрейн е група от малки пустинни острови, която заема 9-то място в класацията за най-безопасните държави в света. Страната обхваща около 665 кв. км, а населението й е около 1.2 млн. души, от които 235 хил. са чужденци. Освен строгите си закони и заповеди, Бахрейн предлага максимална свобода на своите обитатели. Общият процент на уличната престъпност е много нисък.

8. Грузия

Ниво на престъпност: 19.57
Безопасност: 80.43

Грузия се намира на кръстопът между Азия и Европа. Страната предлага на своите посетители красивото черноморско крайбрежие, лечебен климат, национални паркове, планината Кавказ, минерални води, вкусна кухня и богата култура. Нивото на престъпността е ниско, страната увеличава все повече стандарта си на живот. Въз основа на последните проучвания, 98% от грузинците, участвали в проучването, заявяват, че се чувстват на 100% в безопасност на територията на Грузия.

7. Люксембург

Ниво на престъпност: 18.75
Безопасност: 81.25

Люксембург е известна с високото качество на живот, което предлага на обитателите си. Освен ниското ниво на престъпност, страната има добре развита икономика. В действителност, тя има най-високия брутен вътрешен продукт в света, което я прави една от най-богатите държави. Едно от най-привлекателните неща, които предлага Люксембург е високото трудово заплащане.

6. Малта

Ниво на престъпност: 18.54
Безопасност: 81.46

Държавният департамент твърди, че Малта е с много ниско ниво на престъпност. В този район през последните няколко години не е имало терористични нападения, което го прави безопасно място за посещение и живеене. Природните бедствия са изключително редки. Според Световния доклад за риска за 2013 г. Малта е на второ място по безопасност, когато става въпрос за природни бедствия.

Виж още: Топ 5 на най-красивите острови за 2014 г.

5. Обединени арабски емирства

Ниво на престъпност: 18.01
Безопасност: 81.99

На пето място в списъка на най-безопасните места в света е ОАЕ. В сравнение с други подобни по големина нации в света, Абу Даби е с много ниско ниво на престъпност. Въпреки, че ОАЕ е нащрек заради продължаващите заплахи от терористични групи, включително "Ал Кайда", страната все още успява да създаде безопасен и сигурен публичен образ срещу тероризма и престъпленията.

4. Южна Корея

Ниво на престъпност: 17.40
Безопасност: 82.60

Темповете на престъпност в Южна Корея са изключително ниски. В страната е строго забранено използването на оръжие. Не се налага на живеещите там да се притесняват за случайни побои, грабежи, кражби, отвличания и други. Южна Корея остава далеч от природни бедствия. Тропическите бури също са рядкост, а единственият активен вулкан за последно е изригвал преди повече от 100 г. и няма признаци за повишаване на активността му.

3. Хонконг

Ниво на престъпност: 16.57
Безопасност: 83.43

Изненадващо, но степента на престъпност в Хонконг е далеч по-ниска от тази в САЩ и Европа. Тежките престъпления са много редки, а жителите и туристите се чувстват по-сигурни. Политиката на правителството обхваща високите стандарти за безопасност.

Виж още: 10-те най-посещавани туристически дестинации

2. Тайван

Ниво на престъпност: 16.26
Безопасност: 83.74

Тайван е едно от най-добрите и най-сигурните места за живеене поради ниските нива на насилствени престъпления и грабеж. Хората са по-приятелски настроени, добросърдечни и гостоприемни. Повечето туристи споделят, че никога не са се чувствали притеснени или уплашени в Тайван.

1. Япония

Ниво на престъпност: 13.11
Безопасност: 86.89

Начело на списъка с най-сигурните места в света е Япония. Престъпленията в страната са изключително редки. От друга страна културата на Япония се превръща в една от основните причини за безопасността на живеещите там. Вероятно сте чували колко добре дисциплинирани са японците и те никога не биха се включили в дейности, които носят срам за страната им.