Втори в годишната класация за 2013-а е турският сериал "Огледален свят", а в Топ 10 попадат още "Времето лети", "Столичани в повече", "Чужденецът", "Магаданс: Предизвикателството"

"Гласът на България" е постигнало най-висок тв рейтинг през изминалата година, с 45% аудиторен дял и близо 1,273 млн. зрители във всички възрастови групи.

Вторият сезон на музикалното шоу, към който като треньори се присъединиха Йордан Караджов, Вики Терзийска и Преслава, излъчи своя победител в края на май - незрящия Ивайло Донков от отбора на Миро.

Фотогалерия: "Гласът на България-2" - финалът

От Би Ти Ви се похвалиха, че остават предпочитан телевизионен канал от зрителите у нас, като владеят близо 1/3 от аудиторията според данните на ГАРБ. Нова тв има 17% дял, БНТ е трета със 7%, а Тв7 и "Диема фемили", където от Нова са изнесли излъчването на турски сериали, си делят четвъртото място с 5%.

"Времето лети" е вторият най-гледан сериал след "Огледален свят", а от българската продукция номер 1 е "Столичани в повече". Другото предаване с тези актьори - "Комиците", обаче губи позиции и отстъпва на "Шоуто на Слави", чийто най-голям хит през изминалата година е било танцовото състезание "Магаданс: Предизвикателството".

Виж още: Истинските господари на ефира

Най-големият успех обаче, въпреки снизходителното отношение на кинокритиката, е постигнал пълнометражният дебют на Ники Илиев "Чужденецът", който има в актива си и няколко награди на публиката. По Би Ти Ви комедията с Любо Ковачев, Кристоф Ламбер и Саня Борисова е била гледана от над 1 млн. зрители.

Сред първите 20 най-гледани програми са bTV Новините в 19 ч. и "bTV Репортерите", а "Лице в лице" с Цветанка Ризова и Димитър Цонев е единственото публицистично предаване, намерило място в годишния Топ 50, отчитат още от Би Ти Ви.

Единственото риалити, което попада в годишната класация, е "Африка: Звездите сигурно са полудели", а сред чуждестранните филми най-гледан се оказва "Нощи в Роданте" (2008) с Ричард Гиър и Даян Лейн, по едноименния роман от Никълъс Спаркс.

Междувременно от 1 февруари Би Ти Ви има нов изпълнителен директор - Павел Станчев, оглавявал и Нова телевизия през 2004-2008 г. Той сменя на поста досегашната шефка Вики Политова.

Гвоздеите в пролетната програма на Би Ти Ви се очаква да бъдат петият сезон на "Сървайвър", този път в Камбоджа, и "България търси талант-3", за който този месец се състояха предварителните прослушвания.

Сред първите нови предавания там е "Бон апети", което преди се правеше от Иван Звездев, а след това го конкурираше в същия час по Нова телевизия с водещи Стоян Сейменски и Лора Найденова.

Сега "Бон апети" се завръща в Би Ти Ви и от 3 февруари кулинарният тандем ще се появява за половин час всеки делничен ден от 16,30 ч.

"Ще готвим по-често бързи рецепти, защото липсата на време е това, от което най-често се оплакват хората в ежедневието. Ще представяме по-често рецепти с нисък бюджет, защото това е предизвикателство за фантазията. Ще готвим по-често рецепти, които не представляват трудност за хора с малък кулинарен опит, защото ни гледат много млади хора", обещават Лора и Стоян.