Bulevard.bg гостува на бариста Йордан Дъбов в My Gourmet Cafe

Йордан е от тези позитивни хора, които с радост срещаме. Той е учил музика в Прага и оценява шансовете си в музикалния бранш като големи, но… подобно на повечето студенти започва да работи като барман в един от най-добрите джаз клубове в Прага. Там се научава да прави и сервира коктейли. След като натрупва опит, му предлагат работа на друго място в същата верига. Постепенно се издига до мениджър на бара, докато не стига до мениджър на четири хотела в центъра на Прага. И всичко това е съчетавал с немалък брой концерти. По това време е бил и първият му сблъсък с кафето, след което решава да завърши курс за баристи.

И така, сега сядаме на чаша горещо кафе и си говорим... за кафе разбира се, с любезното съдействие на Kulinaria.bg.

- Каква е кафе културата в България и претенциозен ли е българският консуматор?

Кафе културата се развива с нормални за страната ни и начина ни на живот темпове. За съжаление обедняваме с всяка година, но пък започваме да обръщаме внимание на това какво си купуваме. Разбираме, че не сме най-богатите в света. Когато го разберем, започваме да ценим нещата, които си купуваме. Във връзка с кафето това важи с пълна сила. Ставаме по-взискателни и искаме за парите си повече. Повече вкус, повече информация. Защото те вървят ръка за ръка - имайки информация за едно кафе, колкото по-обилна и щедра е тя, толкова по-голям е шансът кафето в чашката ни да бъде добро, преди да го опитаме. 

Естествено това е много бавно и много трудно, защото от една страна големите производители нямат интерес да се шуми много и да се говори за добро кафе, от друга страна малките "играчи" или малките пекари на кафе, каквито сме ние, стават все повече и повече в България. 

Проблемът е, че много хора, които си купуват печки за кафе си мислят, че ще си купят някаква суровина, някой ги убеждава, че тя е добра, ще я изпекат и крайният резултат ще бъде добър. А това не винаги е така. Все още не са интелигентни по темата, като конкуренцията на този етап е много слаба - въпреки това нещата се случват добре. Бавно, но славно, както се казва.

My Gourmet Cafe е идеен продукт на компанията Мy Gourmet World, чиято философия се базира на пет основни принципа: качество, свежест, достъпност, разнообразие и сътрудничество. Компанията Мy Gourmet World e специализирана в печенето и доставянето на гурме кафета. Kафета, идващи от плантации, които се грижат за качеството на зеленото зърно и имат ясен и гарантиран произход, разказва ни Йордан, докато заедно с него и chef Ивайло Петков тестваме няколко вида от кафето.

- Как можем да разберем дали кафето, което пием, е качествено?

Като го опитаме и то като го опитаме честно. Това означава без да добавяме нищо, което да промени вкуса му. Защото иначе няма как да разберем дали е качествено - качественото кафе има вкус на кафе. 

Вкусът на кафе е с усещане за плод - сладък, приятно сладък на небцето, с приятен и дълъг вкус, различен от самия вкус на кафето. Могат да бъдат комбинация от различни плодове. Може да усетите и какао, може да усетите шоколад, ядки. Вкусът на кафето не е горчив, вкусът на кафето не е кисел. 

Имайте предвид, че той трябва да бъде киселинен, свеж, но не трябва да бъде кисел. Вкусът на кафето не е гумен, не е плосък. Като цяло, това е начинът - да го опитаме и да потърсим тази сладост, тази киселинност и послевкус.

- Как се появи страстта ти към кафето и кое ти е любимо?

Колкото повече един човек се занимава с кафе сериозно - това означава да те интересува основно само кафето, толкова повече се "заразяваш" и искаш да правиш, и да учиш, и да научаваш, да споделяш знанията си с другите хора. 

Изпивайки едно кафе се замислих защо е добро и все още няма да забравя това кафе, и искам да го намеря отново, да го опитам и да дам възможност на другите хора да го опитват. Това е мотивацията!

Показва ни и кафеените зърна. Зърната, които ползват са получили награди в престижни конкурси, като "Cup of Excellence". Специфично при My Gourmet Cafe е, че кафето се пече по поръчка - това означава запазване на свежестта и вкусовите качества на кафето. А какво по-хубаво от това, че кафето започва да се приготвя, едва след като е поръчано?!

- Къде в София са най-добрите заведения с качествено кафе?

Bar and Dinner "Lazy life & food", веригата ресторанти и хотели FPI Hotels & Resorts, bar and dinner "By the way", coffee shop "Фабрика дъга", сладкарница "Росиче", ресторант "Este", японски ресторант "Hamachi" и др.

- Каква е следващата ти цел?

Следващата ми цел е да правим още по-добро и по-добро кафе.

Йордан ни разказва още, че годишно тестват над 300 вида кафе от различни региони по целия свят и по този начин подбират най-доброто зелено зърно, което изпичат в една от най-добрите печки за кафе "Probat".

- Какви са твоите тайни и тънкости в приготвянето на кафе?

Нямам тайни. Опитвайки едно кафе на масата, то трябва да ти разкаже всичко. Трябва да бъде "отворено". Едно от най-трудните неща е да се намери добра суровина, това може да се нарече тайна. 

Начинът, по който ние купуваме суровина, директно от фермерите. По-скоро ноу-хау е това, да се опиташ да изпечеш кафето по-добре, отколкото да работиш с клишета и формули. Ние се опитваме просто всеки път да работим по-добре и по-добре. Това е нашата малка тайна :)

Снимки: Нина Тодорова / Kulinaria.bg




4 Коментара

  1. Small Earlie Geater

    RENIEC protects personal data under Peruvian law. You cannot freely access or list DNIs of other citizens without authorization. For official verification, sacar dni por nombre formal requests must be made directly through RENIEC’s established channels.

  2. Small Saracobb

    The content of the article is analyzed very logically, helping readers easily absorb knowledge and apply it in practice, it is really worth sharing with friends to read. papa's games

  3. Small yujin kim

    I’ve learned a lot from this article. The useful and well-organized information was very helpful. I look forward to more great posts in the future! winteranma

  4. Small halin lee

    I’m really pleased to see such excellent content. It was very helpful, and I look forward to more useful information like this. Thank you!
    massagee