Разговор с д-р Таня Тимева, медицински директор на Мед. комплекс "Д-р Щерев"

- Д-р Тимева, базирайки се на данни от Вашия опит, каква е успеваемостта при ин витро лечението и има ли промяна през последните години?

- В екипа на Медицински комплекс "Д-р Щерев" работят специалисти по репродуктивна медицина от ранга на доц. Щерев и ембриологът Димитър Баров. Всички ние се стремим да подобряваме успеваемостта при ин витро, като залагаме на нови методики и техники.

Спрямо статистическите данни, с които разполагаме, при жените под 30 години за цяло десетилетие (от 1988 до 1998 г.) средната успеваемост на ин витро е била около 15%
Към края на 2013 г. лечението на репродуктивни проблеми в Медицински комплекс „Д-р Щерев" сред жените в тази възрастова група е над 50%.

Интересна е и тенденцията при жените над 40 г. - от почти безнадеждните 3% средна успеваемост на процедурите днес вече можем да отбележим над 25% постигнати бременности на проведен ембриотрансфер. Този процент се очаква да нараства с всяка следваща година, благодарение на въвеждането на нови методи и техники в асистираната репродукция, което е стремеж на специалистите в Медицински комплекс "Д-р Щерев".

Виж още: Технологии за постигане на желаната бременност

Голям напредък е осъществен и при лечението на различни причини на безплодие, сред които мъжки фактор, намален яйчников резерв, повтарящи се имплантационни неуспехи. На база на резултатите, които постигат водещите български клиники, България се нарежда в първите три места по успеваемост на модерните асистирани репродуктивни технологии.

- Как точно напредъкът и въвеждането на модерни технологии в асистираната репродукция увеличават успехa на лекуващите се жени и двойки?

- Ще обърна внимание само на някои от нововъведения, които приложихме в нашата ин витро лаборатория през последните години. Инвестирахме в ново поколение високотехнологично оборудване за внедряването на различни методики, които повишават успеваемостта при ин витро процедури, като ембриоскопия, spindle view и IMSI.

Виж още: 99% спокойствие през бременността

Ембриоскопията представлява наблюдение на развиващите се ембриони с микрокамера, която снима през определен период, но практически се сглобява цял "филм", представящ развитието на ембриона в динамика. Така забелязваме някои аномалии в деленето на ембрионите, без да се налага да ги изваждаме от инкубатора. В деня на трансфера подбираме ембриона, който по критериите за делене и развитие се е справил по-добре и от него има най-големи шансове да се развие бременност.

Spindle view е техниката, при която определяме къде се намира генетичният материал на яйцеклетката и дали тя е достатъчно готова да приеме сперматозоида. Методът помага на жените с намален яйчников резерв или с малък брой добити яйцеклетки, които нямат нужната "възприемчивост" към стимулация.

Чрез метода IMSI има възможност да се направи подбор на най-добрите сперматозоиди между всички налични. Това се прави при оптично увеличение с микроскоп от над 6000 пъти и дава възможност за повишаване на шансове в случаите на т.нар. мъжки фактор.

Виж още: Шест години и 4000 бебета отпразнува ЦАР

Без да влизам в повече специализирани подробности, бих резюмирала, че усилията на екипа на Медицински комплекс "Д-р Щерев" е да дадем днес шанс на всяка двойка със считан доскоро нерешим репродуктивен проблем да има своя рожба. Това е целта на нашата работа - радостта, която създаваме на доверилите ни се жени и двойки. 

- Колко от двойките в България имат репродуктивни проблеми и на кое място се нареждаме по този показател спрямо останалите европейски държави?

- Данни от "Изследване на проблемите на репродуктивното здраве", преведено през септември 2013 г. от МБМД, сочат, че двойките с репродуктивни проблеми в България са над 70 000.

Притеснителни са и други данни от цитираното проучване, според които от всички жени и двойки, страдащи от някакво забавяне или затруднение при зачеване в България, между 350 и 500 хил. души, са недостатъчно осведомени как да постъпят при наличието на репродуктивен проблем. Също така не са наясно и кога и къде да потърсят нужната специализирана помощ за решаване на проблема.

В тази връзка е важно да се знае, че успехът на всяко лечение на безплодие зависи от навременно поставената диагноза и предприето поведение за зачеване. Когато една двойка установи проблем, не бива да отлага консултация с репродуктивен специалист.

Виж още: Бебето не идва! А как да се справя?

Съвременната репродуктивна медицина е отбелязала голям напредък през изминалите години от своето развитие. В днешно време все повече двойки, потърсили навременна помощ, имат много по-голям успех за постигане на бременност. Много от смятаните за безнадеждни случаи преди, имат възможност за успешно зачеване днес.

Повече за асистираните репродуктивни технологии (АРТ) ще намерите на адрес http://shterevhospital.com/invitro
3 Коментара

  1. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Kate

    The method helps women with a reduced ovarian reserve or with a small number of harvested eggs who do not have the necessary "receptivity" to stimulation. - Gilbert Doula Service

  2. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 killersmile

    Great site i love it keep posting more! https://fencecompanytylertx.com

  3. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 http://www.future-health.bg/invitro-sofia-cena/

    Това е едно перо в медицината с най- сериозните успехи и напредва все повече! Дано още повече семейства имат щастието - бебе.